“Batı Şeria’daki yerleşimleri İsrail topraklarına katma” sözüyle girdiği 9 Nisan seçimlerinden hüsranla ayrılan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 17 Eylül’de tekrarlanacak seçimlerin arifesinde de aynı vaatleri gündeme getirmeye başladı.
İsrail’de eğitim-öğretim yılı açılışı için Batı Şeria yerleşimlerinden Elkana’yı seçen Netanyahu, “Burası bizim toprağımız” dedi ve 5 ay önce dile getirdiği vaatleri tekrarlayarak “Batı Şeria’daki tüm yerleşimlerin İsrail’e ilhak edilmesi” sözünü verdi.
“Tanrı’nın yardımıyla, İsrail Devleti’nin bir parçası olarak tüm yerleşimleri Yahudi egemenliğine dahil edeceğiz” diyen Netanyahu böyle bir hamleyi ne zaman hayata geçireceğiniyse açıklık getirmedi.
“Halktan çalıp zenginlere yardım etti”
Netanyahu’nun açıklamalarına Birleşik Arap Listesi Partisi’nin Filistin asıllı milletvekili Eymen Avde’den sert tepki geldi.
İsrail Başbakanı hakkında açılan yolsuzluk soruşturmalarına da gönderme yapan Avde şu ifadeleri kullandı:
Netanyahu seri suçludur. Halktan çaldıklarıyla zengin iş adamlarına yardım etti. Şimdi de sayısız Filistinli ve İsraillinin ölümüyle sonuçlanacak bir ilhak suçunu işlemesi için İsrail Devleti’ni kışkırtıyor. Ardında bırakacağı miras, yerleşimcilere vadedip yerine getirmediği sözler ve iddianameler silsilesi olacaktır.
Yahudi yerleşimler meselesi olası bir Filistin-İsrail barışının önünde en önemli engellerden birini oluşturuyor. Uluslararası hukuka göre yasa dışı kabul edilen yerleşimlerde yaşayanların sayısı bugün yüz binlerle ifade ediliyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
İsrail’in başkentini Tel Aviv’den Kudüs’e taşıma kararı tepki çeken ABD Başkanı Donald Trump’ın, Filistin-İsrail anlaşmazlığına karşı uzun süredir beklenen “Yüzyılın Anlaşması”na göre Batı Şeri yerleşimlerini İsrail toprakları içinde sayıp saymayacağı henüz bilinmiyor.
Netanyahu ise Trump yönetiminin anlaşmanın detaylarını seçimlerin ardından açıklayacağını düşünüyor.
Sağcı Likud Partisi’nin lideri Netanyahu, Batı Şeria’daki yerleşimleri İsrail topraklarına katma vaadini nisan ayında yapılan seçimlerin hemen öncesinde ortaya atsa da bu sözler iktidarını korumak için gereken çoğunluğu yakalamasına yetmemişti.
İktidar şansını kaybedince Knesset’i feshetmişti
Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin 9 Nisan seçimlerinin ardından hükümet kurma görevini Netanyahu'ya vermiş ancak bir zamanlar kendi kabinesinde yer alan İsrail Evimiz partisi lideri Avigdor Liberman Ultra-Ortodoks Yahudilerin dini okullarında eğitim alan öğrencilerin de askere alınmasını zorunlu hale getirecek tasarının İsrail parlamentosu Knesset’ten geçmesini koalisyona katılmak için şart koşunca görüşmeler kilitlenmiş ve hükümet kurulamamıştı.
29 Mayıs'ta yapılan oylamanın ardından Knesset’i fesheden Netanyahu, 17 Eylül'de yeniden erken seçime gidilmesine kapı aralamıştı.
Independent Türkçe için derleyen: Elvide Demirkol
© The Independentturkish