Araştırmacılar, görüntüleri fiziksel olarak göndermeden bir ağ üzerinden nasıl "ışınlayabileceklerini" bulduklarını iddia ediyorlar.
Güney Afrika'daki Witwatersrand Üniversitesi ve İspanya'daki Fotonik Bilimler Enstitüsü'nden (ICFO) uluslararası bir ekip, lazer ışığı desenleri ve kuantum süreçlerinden yararlanan optik bir dedektör kullanarak bu başarıyı gerçekleştirdi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Kuantum fiziğinin tuhaf ilkeleri, görüntünün bilgisinin göndericiden fiziksel olarak taşınmak zorunda kalmadan alıcı tarafında görünmesini sağladı.
Araştırmayı yöneten Wits Üniversitesi profesörü Andrew Forbes, "Bilindiği üzere iletişim kuran iki taraf, kuantum aleminde bile bilgiyi birinden diğerine fiziksel olarak gönderir" dedi.
Artık bilgiyi, bağlantı boyunca asla fiziksel olarak taşınmayacak şekilde ışınlamak mümkün; bir "Uzay Yolu" (Star Trek) teknolojisi gerçeğe dönüştü.
Bu başarı, verilerin halihazırda günümüz telekomünikasyon sistemlerinin sunduğundan çok daha uzak mesafelere gönderilmesine olanak tanıyabilecek ve gelişen bir bilim alanı olan kuantum iletişiminin potansiyeline dair yeni bir bakış sunuyor.
2017'de Çinli bilim insanları bir foton parçacığını yeryüzünden yaklaşık 1400 kilometre uzaklıktaki yörüngedeki bir uyduya "ışınlamayı" başarmış ve o dönemde hacklenemez iletişim ağlarına yönelik araştırmaları ilerlettikleri için takdir toplamıştı.
Son buluşun arkasındaki araştırmacılar bu alanı çok daha ileriye taşısa da teknolojinin art niyetli kişiler tarafından klon yapmak için kötüye kullanılabileceğine dair uyarıda da bulunuyorlar.
Projenin başındaki isimlerden biri olan ICFO'dan Dr. Adam Vallés, "Bu konfigürasyon hile yapan bir göndericinin ışınlanacak bilgilerin daha iyi kopyalarını saklamasını engelleyemeyeceği için dikkatli olmalıyız yani bu, Scotty'nin istediği şeyse, Uzay Yolu evreninde birçok Spock klonuyla karşılaşabileceğimiz anlamına geliyor" dedi.
Sürecin uygulanabilirliğini gösteren bu deneyin, tam bir kuantum uygulamasına doğru sınırlarını zorlayarak doğrusal olmayan optik alanındaki araştırmacıların daha fazla ilerlemeyi teşvik etmesini umuyoruz.
Araştırma, Nature Communications adlı bilimsel derginin son sayısında yer alan "Doğrusal olmayan bir dedektörle yüksek boyutlu uzamsal bilginin kuantum taşınımı" (Quantum transport of high-dimensional spatial information with a nonlinear detector) başlıklı bir çalışmada yayımlandı.
* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/tech
Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak
© The Independent