Washington Post: Çin ordusuna bağlı hackerlar ABD'nin kritik altyapısına sızdı

ABD'li yetkililer, olası bir çatışma durumunda Çin'in kaos ve panik yaratmak istediğini savunuyor

ABD Başkanı Biden ve Çin lideri Şi'nin geçen ay bir araya geldiği zirvede siber güvenlik konuları da masaya yatırılmıştı (AFP)

ABD merkezli Washington Post gazetesi, Çin ordusunun kritik Amerikan altyapısına müdahale etme kabiliyetini artırdığını yazdı.

ABD'li yetkililer ve endüstriyel güvenlik uzmanlarıyla konuşan gazete, Çin ordusuna bağlı siber birimlerin geçen yıl kritik önemdeki yaklaşık 20 kurumun bilgisayar sistemlerine sızmayı başardığını aktardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uzmanlara göre Çinli hackerların düzenlediği operasyonlar, Pasifik'te olası bir ABD-Çin çatışması durumunda panik ve kaos yaratmak için yeni yollar geliştirme çabalarının bir parçası.

Çin ordusuna bağlı siber birimlerin sistemlerine sızdığı kurumlar arasında Hawaii'deki bir su şirketi, ABD'nin batı kıyısında yer alan bir limanla en az bir petrol ve gaz boru hattı yer alıyor.

Hackerların ayrıca Teksas'taki elektrik şebekesine de sızma teşebbüsünde bulundukları belirtildi.

Gazeteye konuşan ABD'li yetkililer sızma operasyonlarının hiçbirinin işlevsel bir zarara neden olmadığını söyledi.

Hawaii'de düzenlenen operasyona dikkat çeken yetkililer, Çin ordusunun Tayvan'da bir çatışmanın patlak vermesi durumunda ABD'nin bölgeye asker ve mühimmat göndermesini zorlaştırma kabiliyetine erişmek istediğini öne sürdü.

ABD İç Güvenlik Bakanlığı'na bağlı Siber Güvenlik ve Altyapı Güvenliği Ajansı'nın (CISA) direktörlüğünü yapan Brandon Wales konuyla ilgili şunları söyledi:

Çin'in teşebbüslerinin, bir çatışma durumunda kritik altyapıyı yok etmeyi veya ABD içinde kaos çıkararak olası bir kriz halinde karar almayı güçleştirmeyi hedeflediği çok açık. Bu, 8-10 yıl önce sadece siyasi ve ekonomik casusluğa odaklanan Çin siber güçleri için önemli bir değişim.

Ulusal İstihbarat Direktörlüğü'nün (DNI) şubat tarihli raporunda da Çin'in siber faaliyetlerine değinildiğini belirten gazete, Çin ordusunun ABD'deki petrol ve gaz boru hatlarıyla demiryolu sistemlerine zarar verecek siber saldırılar düzenleyecek kabiliyete eriştiğini yazdı.

Washington Post, raporda yer alan "Eğer Pekin, ABD'yle büyük bir çatışmanın eşiğinde olduğunu düşünürse, kesinikle ABD'deki kritik altyapıya ve dünya çapındaki askeri varlıklara agresif siber operasyonlar düzenlemeyi değerlendirecektir" ifadelerini de okuyucularına aktardı.


Independent Türkçe, Washington Post, Wion

DAHA FAZLA HABER OKU