Ukrayna savaşı Belçika'nın mühimmatını tüketti: "Taş atmak zorunda kalacağız"

"Belçika ordusu Taş Devri'ne geri döndü"

Belçika ordusu, askeri yardımlar kapsamında mühimmatlara ek olarak Ukrayna'ya F-16 savaş jeti gönderileceğini de duyurmuştu (Reuters)

Belçika'nın eski Kara Kuvvetleri Komutanı Marc Thys, mühimmat stoklarındaki sorunlara dikkat çekerek, muhtemel bir savaşta askerlerin "taş atmak" zorunda kalacağını belirtti. 

Thys, Belçika'nın kamu yayıncısı VRT'ye salı günü yaptığı açıklamada, ülkeye düzenlenebilecek muhtemel bir saldırıya karşı yeterli mühimmatın kalmadığını söyledi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Emekli Korgeneral, görevdeyken mühimmat almak için kendisine ilk etapta 15 milyon euro bütçe verildiğini, bunun daha sonra 150 milyon euroya çıkarıldığını fakat söz konusu miktarın da yetersiz kaldığını belirtti. 

İki aylık bir saldırıyı savuşturmak için mühimmat rezervlerine 5 ila 7 milyar euro yatırım yapılması gerektiğine dikkat çeken Thys, hükümetin orduya böyle bir bütçe sağlamadığını ifade etti.

Tyhs, "Burada savaş çıkarsa, mühimmat sıkıntısı nedeniyle birkaç saat sonra taş atmak zorunda kalacağız" dedi.

ABD'nin önde gelen gazetecilik kuruluşlarından Politico da söz konusu mühimmat sorununun "Belçika ordusunu Taş Devri'ne geri götürdüğünü" yazdı. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in geçen yıl 24 Şubat'ta verdiği emirle başlayan savaşta Avrupa Birliği ve ABD, Ukrayna'ya mühimmat tedarikini sürdürüyor.

Thys, Belçika'nın yakın dönemde herhangi bir saldırıya uğrama ihtimalinin düşük olduğunu belirtirken, Ukrayna savaşının muhtemel etkilerinin daha geniş ölçekli şekilde değerlendirlmesi gerektiğini de vurguladı.  


Independent Türkçe, Politico, VRT

DAHA FAZLA HABER OKU