HEDEP Eş Genel Başkanlarından 'kayyum' yanıtı: Bizim olanı vermeyeceğiz

HEDEP Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan, İstanbul'da basın buluşmasında gündeme dair soruları cevapladı

Fotoğraf: Twitter

HEDEP Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan, İstanbul'da basın buluşmasında gündeme dair soruları cevapladı. Yerel seçimde izlenecek 'kent uzlaşısı' eksenindeki stratejilerini anlatan Hatimoğulları ve Bakırhan, toplumun demokratik unsurlarının geniş temsiliyetine dayanan adayları belirleme ve destekleme mesajı verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tuncer Bakırhan, 81 ilde aday çıkarılması kararına ilişkin gelen soruya, "Artık sadece kazan-kaybettir değil hem batıda ama aynı zamanda tabanımızın yaşadığı yerlerde temsil edilmelerini sağlanmasını istiyoruz. Tüm çabamız, planlarımız bunun üzerinedir" cevabını verdi. Bakırhan, özellikle batı kentlerine dair, "Siyasi partileri de aşan, onların da içinde olabileceği, kentin en geniş toplumsal uzlaşısını sağlayan yerel yönetimler anlayışını hayata geçirecek iş birliği arayışlarımız devam edecek" mesajı da verdi.

Tülay Hatimoğulları da, muhalefetin kendisini sorgulaması gerektiğini ve seçim öncesi oluşturulan Emek-Özgürlük İttifakı'nın mevcut halinin yeterli olmayacağını söyledi. Hatimoğulları, kent uzlaşısı ile ilgili gelen soruya da "Kastımız, sandalye istemek değil. O kenti nasıl yöneteceğiz ve birlikte yönetecek miyiz? Kent uzlaşısı, bu soruya yanıt bulacaktır" cevabını verdi.

CHP ya da AK Parti ile görüşmeye ilişkin soruya ise Bakırhan şu yanıtı verdi:

14 Mayıs seçimlerinden sonra sonuçlar üzerinden yoğun toplantılar yaptık. Sanırım Türkiye'de ilk kez bir seçim sonrası binin üzerinde halk toplantısı yapıldı. O toplantılarda daha çok seçim öncesi ve sonuçlar üzerinden ne yapmamız gerekiyor tartışmaları oldu. "Bizim varlık sebebimiz nedir?" sorusunu sordu halkımız. 2015'ten beri muhalefeti destekleyen, iktidara kaybettiren bir yöntem belirlendi. Bizim atacağımız her adım aynı zamanda sorunların çözümüne zemin hazırlamalı. Çözüme olanak sağlayan bir güç ortaya çıkarmalı. Şimdi halkımızın önerileriyle yeni bir şey ortaya çıktı; artık sadece kazan kaybettir değil hem batıda ama aynı zamanda tabanımızın yaşadığı yerlerde temsil edilmelerini sağlanmasını istiyoruz. Tüm çabamız, planlarımız bunun üzerinedir.

Bundan ne anlamak gerekiyor. Bir zaten başvuruları aldık. Aslında bugün kadar denenmeyen bir seçim yöntemiyle aday belirleyeceğiz. Sadece üyeler içerisinde sınırlı kalmayan, aynı zamanda kentin diğer toplumsal çevreleri, emek meslek örgütleri, ve gençlerin tamamının da katıldığı, kentin bütün renklerinin yansıdığı bir sistemle adaylarımızı belirleyeceğiz. Herhangi bir merkezi müdahalede bulunmayacağız.

Genel seçimler öncesinde yaşananları değerlendiren HEDEP Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları da, muhalefetin kendisini sorgulaması gerektiğini ve seçim öncesi oluşturulan Emek-Özgürlük İttifakı'nın mevcut halinin yeterli olmayacağını söyledi:


İktidarın tutumu belli. Muhalefetin kendisini sorgulaması gerekiyor. İktidar rejim değişikliğine gitti. Süreç cuntalara rahmet okutan bir süreç. En geniş demokrasi mücadelesinin hayata geçmesi gerekir. Türkiye'nin mücadele ittifakına ihtiyacı var. Bunu başarabilmiş olsaydık, bütün umutlar sandığa bağlanmış olmasaydı, sandıktaki sonuç da değişik olurdu. Bunun önündeki engel muhalefet partisi oldu. Muhalefetin kendisini gözden geçirmesi lazım.

Tuncer Bakırhan, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinden sonra kazandıkları belediyeleri kayyumlara teslim etmeyecekleri mesajını verdi.

Kayyum atamaları sürecinde Siirt Belediye Başkanı olarak ilk alınan siyasetçilerden biri olduğunu hatırlatan Bakırhan, “Bu sefer eskisi gibi olmayacak. Bu kez kayyum atamalarına karşı kesinlikle en geniş birliği kuracağız. Bizim olanı vermemek için elimizden gelen her şeyi yapacağız” şeklinde konuştu.

Yerel seçimlerde İstanbul’un kendileri için özel olduğunu ve kentten yoğun şekilde oy aldıklarını dile getiren Bakırhan, bununla birlikte İstanbul için ayrı bir plan yapmadıklarını belirtti.

Bakırhan, “Yoğun Kürt nüfusunun yaşadığı, en fazla oy aldığımız kentlerden birisidir. İstanbul bizim için de önemlidir, kıymetledir. Biz genel bir çerçeve ortaya koyduk, İstanbul da bunun içindedir. İstanbul’a ayrı bir parantezimiz yok” dedi.

Genel olarak yerel seçimlerde “sağcı, milliyetçi bir adayı kesinlikle desteklemeyeceklerinin” altını çizen Bakırhan, “Herkes İstanbul’u konuşuyor ama Ankara’da biz olmadan kazanma şansı yoktu. Mansur Yavaş’a bile oy verdirdik” ifadelerini kullandı.

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU