İçişleri Bakanlığı, Van Büyükşehir Belediye Başkanı Abdullah Zeydan'ı görevden uzaklaştırılarak yerine Van Valisi Ozan Balcı'nın Belediye Başkan Vekili olarak atadı.
Kayyum uygulamasına tepki gösteren CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, sosyal medya hesabından şu paylaşımı yaptı:
"Kayyım sürecine Van da katıldı... Başkan’ın görevden alınma gerekçesi; 'üye olmamakla birlikte yardım ettiği..' Varsayalım ki, hiçbir adil yargılanma sorunu yok. Görevden alınan Başkan yerine belediye meclis üyelerinden neden seçim yaptırmıyorsun? Hukukun en temel ilkesi suç ve cezaların şahsiliğidir. Buna karşın, OHAL Yasası'na dayanarak, tüm meclis üyelerini peşinen suçlu kabul ediyor ve atanmış Vali’yi belediye başkanlığına getiriyorsun.
Bu öncelikle Van halkının iradesinin gaspıdır. Ayrıca, Meclis’te temsil edilen 15 siyasal partinin 11’inin uzlaşmasıyla verilen ve idari vesayet düzenlemesini demokratik bir zemine çekmeyi öngören kanun teklifini görmezden geliyorsun. Aslında bütün olarak görmezden gelmeye çalıştığın demokrasi ve hukuk. Belirtmeliyiz ki Cumhur İttifakı’nın tutumu sürpriz değil. Önemli olan, demokrasi güçlerinin ve muhalefetin ortak tutumu ve yol haritası. Ülkenin geleceğini bu alandaki bilinç ve kararlılık belirleyecek
Kayyım sürecine Van da katıldı..
— Gökhan Günaydın (@gunaydingokhan) February 15, 2025
Başkan’ın görevden alınma gerekçesi; “üye olmamakla birlikte yardım ettiği..”
Varsayalım ki, hiçbir adil yargılanma sorunu yok.
Görevden alınan Başkan yerine belediye meclis üyelerinden neden seçim yaptırmıyorsun?
Hukukun en temel ilkesi suç…
İmamoğlu: İkilik mi var algısı yaratmaktadır
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu da kayyum atamasına sosyal medya hesabından tepki gösterdi
"Seçimlerden önce ‘kanunda gösterilen şartlara uygun’ olanların, her nedense seçildikten sonra çeşitli yargı kararları ve suçlamalarla görevden alınması ya da tutuklanması, demokrasi ile bağdaşmamaktadır” diyen İmamoğlu, şu ifadeleri kullandı:
Son olarak Van Büyükşehir Belediyesi’ne de kayyım atanmıştır. Kürt kökenli vatandaşlarımızın seçme hakkına ve iradesine yönelik bu kötü uygulamalar ile MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli’nin başlattığı çözüm odaklı süreçleri aynı anda değerlendirmek zorlaşmıştır. Birbiri ile çelişen bu politikalar milletimizin aklını karıştırmakta, ülke yönetiminde ikilik mi var algısı yaratmaktadır.
"Makamlar kimsenin tapulu malı değildir"
Son seçimleri iktidar partisinin kaybetmesiyle meydana gelen öfke patlaması; muhalefetten, iş dünyasından, STK’lardan, sanatçılardan, işçilerden, emeklilerden, gençlerden, kadınlardan, asgari ücretlilerden hesap sormaktadır. Bir avuç insan 86 milyon vatansever yurttaşımıza hesap sormaktadır. Millet hesap vermez, hesap sorar. Makamlar kimsenin tapulu malı değildir. Kendini ülkenin sahibi, milleti de kiracı zannedenler artık kaybetmiştir. Ne kadar zulmetseniz de, bu son alenidir.
Seçimlerden önce ‘kanunda gösterilen şartlara uygun’ olanların, her nedense seçildikten sonra çeşitli yargı kararları ve suçlamalarla görevden alınması ya da tutuklanması, demokrasi ile bağdaşmamaktadır. Son olarak Van Büyükşehir Belediyesi’ne de kayyım atanmıştır.
— Ekrem İmamoğlu (@ekrem_imamoglu) February 15, 2025
Kürt kökenli…
İndependent Türkçe