İsrail ordusu operasyonlarını genişletirken Gazzeli siviller kaçacak yer bulamıyor

Pazar günü Han Yunus'taki 34 bölge için tahliye emri yayımlandı

İsrail ordusu 7 Ekim'den bu yana Gazze'de 10 binden fazla noktayı bombaladı (AFP)

Ateşkesin sona ermesinin ardından Gazze'ye yönelik bombardımanını sürdüren İsrail ordusu, bölgenin kuzeyindeki ve güneyindeki yerleşimleri vuruyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Nüfus yoğunluğunun fazla olduğu alanların vurulması nedeniyle Gazze'deki yüzbinlerce sivilin kaçıp sığınacağı yerlerin sayısı da giderek azalıyor.

ABD merkezli Wall Street Journal gazetesi, Gazze'deki Endonezya Hastanesi'nde mide ve bağırsak uzmanı olarak görev yapan doktor Hüssam Ebuyde'nin de bu sivillerden biri olduğunu yazdı.

İlk olarak 8 Ekim gecesi İsrail ordusu tarafından aranan Ebuyde, yaşadıkları bölgenin bombalanacağı bilgisini aldıktan sonra evlerini boşalttıklarını söyledi.

Eşi ve 5 çocuğuyla birlikte İsrail ordusunun talimatı doğrultusunda güneye doğru gittiklerini belirten Gazzeli doktor burada kuzeninin evinde 25 kişiyle birlikte kaldıklarını aktardı.

Ancak bir süre sonra İsrail ordusundan ikinci bir telefon alan Ebuyde, sığındıkları evin de boşaltılmasının istendiğini ve bu sefer nereye gideceklerini bilmediklerini söyledi.


Ebuyde ve ailesi, nereye gideceklerini bilmeyen yüz binlerce Gazzeli'den sadece birkaçı.

New York Times'ta yer alan habere göre Gazze'de hava saldırılarını yoğunlaştıran İsrail ordusu pazar günü kentteki birçok nokta için tahliye emri yayımladı. 

Gazete bunun Gazze Şeridi'nin güneyindeki kara harekatının genişleyeceğine dair bir işaret olduğunu yazdı.

Pazar gecesi konuyla ilgili bir açıklama yapan İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari, İsrail'in tüm Gazze Şeridi'ndeki Hamas noktalarına yönelik kara operasyonunun genişleyerek devam edeceğini söyledi ancak konuyla ilgili başka bir detay vermedi.

Gazetenin ulaştığı askeri yetkililer, bu sözlerin bölgenin göneyine yönelik bir kara harekatının habercisi olup olmadığı sorusunu yanıtsız bıraktı.

İsrail ordusu Gazze Savaşı'nın ilk etabında bölgenin kuzeyinden kara harekatına başlamış ve Gazze'nin içinde ve çevresindeki geniş alanlarda hakimiyet sağlamayı başarmıştı.

Gazze'nin güneydoğusundaki Han Yunus bölgesinde tahliye emri çıkarılan yerlerin sayısı da pazar günü 19'dan 34'e çıkarıldı. Ancak BM yetkililerine göre, elektrik ve internete erişimi olmayan birçok Gazzeli bu bildirimleri göremiyor.

New York Times'a göre cuma ve cumartesi günleri Gazze'de 400'den fazla hedefi vuran İsrail'in operasyonlarını güneye doğru genişletmesi bölgedeki hastaneler için de tehdit oluşturuyor.

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre İsrail ordusunun hedefindeki Han Yunus'ta yer alan bir hastanede halihazırda kapasitesinden üç kat fazla hasta tedavi ediliyor.


Independent Türkçe, Wall Street Journal, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU