Oppenheimer'ın yıldızı, Oscar yolunda: Nolan'la ilgili tartışmaları bitirebilir

40 yaşındaki oyuncunun ilk Oscar adaylığı, yıllardır süregelen eleştirilere son noktayı koyabilir

Oppenheimer, dünya çapında 952 milyon dolar gişe hasılatı elde etti (Universal Pictures)

Emily Blunt'ın Oppenheimer'daki performansıyla Oscar adaylığı kazanması, Christopher Nolan'la ilgili büyük bir tartışmanın panzehiri olabilir.

Blunt, gişe rekorları kıran biyografik filmde J. Robert Oppenheimer'ın eşi Kitty'yi canlandırdı. 

Altın Küre var, Oscar yok

40 yaşındaki Blunt, önceki performanslarıyla Altın Küre ve SAG olarak da bilinen Ekran Oyuncuları Derneği Ödülü kazanmayı başarmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Üç BAFTA adaylığı da bulunan Britanyalı oyuncu, bugüne kadar hiç Oscar kazanamadı. 

Ancak eleştirmenlere göre Blunt, Oppenheimer'la bu gerçeği değiştirmek ve 2024 Oscarlarındaki 5 En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu adaylığından birini garantilemek için güçlü bir konumda. 

Blunt'ın performansının ona Oppenheimer'a verilmesi muhtemel Oscar adaylıklarından birini getireceği tahmin ediliyor. 

En İyi Film seçilebilir

Eleştirmenlere göre Nolan'ın Oppenheimer'la nihayet En İyi Film Oscar'ını alma şansı yüksek. Üç saatlik biyografi, tam da Akademi'nin ödüllendirdiği türden bir "prestij" filmi. 

Filmin En İyi Kurgu, En İyi Senaryo ve En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Oscar'ı da dahil olmak üzere pek çok adaylık kazanması bekleniyor.

Eleştirileri bitirebilir

Üstelik Blunt'ın adaylığı, Nolan'ın uzun zamandır aldığı eleştirilere nihayet son verebileceği için yönetmen açısından büyük önem taşıyor.

Christopher Nolan'ın pek çok filminde yardımcı rollerdeki kadın oyuncular unutulmaz performanslar sergiledi. Elizabeth Debicki, Tenet'te Kat rolüne sessiz ama kalıcı bir hüzün katarken Marion Cotillard, Başlangıç'ta (Inception) Cobb'un eşi Mal rolüne derinlik getirdi. 

Sadece Heath Ledger

Ancak Nolan'ın filmografisinde hiçbir kadının Oscar adayı bir performansı yok. Yönetmenin Akademi Ödülü'ne aday gösterilen tek oyuncusu, Kara Şövalye'de (The Dark Knight) Joker'i canlandırarak ölümünden sonra En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu heykelciğini kazanan Heath Ledger. 

Emily Blunt, Oppenheimer'la En İyi Kadın Oyuncu adaylığı alırsa, bir Nolan filminde bunu başaran ilk kadın oyuncu olacak.

Eleştirmenlere göre Oppenheimer'ın bir aksiyondan ziyade Oscar dostu bir prestij biyografisi olması Emily Blunt'ın adaylık şansını artırıyor.

Hiç kadın başrol yazmadı

En İyi Senaryo dalında iki Oscar adaylığı bulunan Nolan, kadın temsilleri nedeniyle defalarca eleştirildi. Çünkü 53 yaşındaki sinemacı, asla bir kadın başrol oyuncusu yazmadı. Eleştirmenlere göre Nolan'ın filmlerindeki kadın karakterlerin çoğu derinlikten yoksun görünüyor.

Nolan, Kitty Oppenheimer'ı ele alışıyla kendi filmleri arasında çığır açmayı ve eleştirileri tersine çevirmeyi başardı.

Eleştirmenler, Kitty Oppenheimer'ın geçmişine dair bilgilerin, Nolan'ın karmaşık bir kadın karakter yaratmasına yardımcı olduğunu düşünüyor. 


Independent Türkçe, ScreenRant, Variety

DAHA FAZLA HABER OKU