Gazze'de görev yapan Londralı cerrah: "İsrail beyaz fosfor bombası kullandı"

"Bazı hastaların yaraları bulaşık deterjanı ve sirkeyle temizlendi"

Dr. Sitte, çalıştığı hastanenin zarar gören bölümlerini fotoğrafladı (Gassan Ebu Sitte)

43 gün boyunca bombardıman altındaki Gazze'de görev yapan Londralı cerrah Gassan Ebu Sitte, Londra'ya dönüşünün ardından dün bir basın toplantısı düzenledi.

Britanya-Filistin çifte vatandaşı olan Sitte, Gazze'de bir katliam gerçekleştirildiğini ve sağlık sisteminin çökertilmesinin İsrail ordusunun hedeflerinden biri olduğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sitte, Gazze'deki Şifa ve El-Ehli Arap hastanelerinde korkunç sahnelerin yaşandığını ve bu hastanelerin işlevsizleştirildiğini belirtirken, İsrail güçlerinin beyaz fosfor bombası kullandığını da öne sürdü.

Sitte, "Amaç Gazze Şeridi'nin yaşanmaz hale getirilmesi ve içinde sağlık sisteminin olduğu modern yaşamın tüm bileşenlerinin tamamen yok edilmesi" ifadelerini kullandı.

Guardian gazetesi Dr. Gassan Ebu Sitte'nin bir süre Londra'da çalıştığını, 2009'dan bu yana da Gazze'de görev yaptığı belirtti.

Gazze'deki savaşın ilk 6 haftası boyunca kentteki yaralıların yarısının çocuk olduğunu belirten Sitte, ilk günlerde patlama yüzünden yaralananları gördüklerini ancak daha sonra gelenlerin parça tesirli füzeler, keskin ateşçi ateşi ve yangın bombalarıyla yaralanan insanlar olduklarını söyledi.

Sitte, "Fosfor bombası yanıklarını görmeye başladık. 2009'daki savaş sırasında Gazze'de beyaz fosfor yanıklarını tedavi etmiştim. Bunda da yanıklar ve yaralanmalar çok benzerdi" diye konuştu.

Guardian, İsrail ordusunun konuyla ilgili açıklamasında, "İsrail ordusu sadece yasal silahlar ve mühimmat kullanıyor. Ordu tarafından kullanılan sis bombalarında beyaz fosfor bulunmuyor" dendiğini aktardı.

Zaman içinde hastanelerdeki tıbbi ürünlerin tükendiğini belirten Dr. Sitte, bazı ameliyatların anestezi işlemi olmadan yapıldığını aktarırken, bazı hastaların yaralarının da bulaşık detarjanı ve sirkeyle temizlendiğini söyledi.

10 gün önce Gazze'den ayrılan ve bundan dolayı suçluluk hissettiğini belirten Sitte, "Kalmak için en kararlı olanların bile, nihayetinde topraklarını terketmek zorunda kalacaklarından ve İsrail'in istediği bir başka 1948'in yaşanmasından korkuyorum" diye konuştu.

1948'de İsrail devletinin kurulmasının ardından yüzbinlerce Filistinli yaşadıkları topraklardan göçe zorlanmıştı.


Wall Street Journal: Gazze'de tam kaos yaşanıyor

ABD merkezli Wall Street Journal gazetesi, geçen cuma başlayan ateşkesin ardından bölgeye ulaşan yardım tırlarının yeterli olmadığını yazdı.

Gazete, kentteki çatışmaların durmasına rağmen Gazzelilerin kapıları yakarak ısındığını, çöpten yemek topladığını ve okullardaki sınıflarda uyuduğunu yazdı.

Gazeteye bilgi veren insani yardım kuruluşları Gazze'de tam bir kaosun yaşandığını aktardı.

Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki evinden kaçarak güneyde bir çadırda yaşamaya başlayan 35 yaşındaki 5 çocuk annesi Balsam Hişam, "İnsani yardım istemiyorum, Gazze'deki evime dönmek istiyorum. Keşke orada ölseydim de burada bu hayatı yaşamasaydım" diye konuştu.

Evini terk ettikten sonra Han Yunus'taki üniversite binasında yaşamaya başlayan 45 yaşında Süha Mahmud ise, "Her şey pahalı ve bizim paramız yok. Herhangi bir yardım da almadık. Bu ateşkesten sonra ne olacağını bilmiyoruz. Evimize bir daha dönebilecek miyiz, herhangi bir yardım alacak mıyız bilmiyoruz. Bilinmezliğe doğru ilerliyoruz" ifadelerini kullandı.

Gazetenin haberinde, ateşkesin ardından bölgeye günde 200 yardım tırının girdiği ancak bunun savaş öncesi dönemde Gazze'ye sağlanan tedariğin yarısından az olduğu vurgulandı.


Independent Türkçe, Guardian, Wall Street Journal

DAHA FAZLA HABER OKU