Moğolistan'daki bilim insanları, dinozorların ölüm pozlarının ardındaki sırrı ortaya çıkarmış olabileceklerini düşünüyor.
Paleontologlar daha önce keşfedilmemiş bir dinozor türünün iskeletini kazdı ve bu süreçte şaşırtıcı bir keşif yaptı.
Bilim insanları, Moğolistan'daki Barun Goyot Oluşumu'ndaki Gobi Çölü'nden dinozorun kafatasını ve neredeyse tam iskeletini çıkardı ve kemiklerin çoğunun hâlâ hayvanın orijinal ölüm pozunda dizili buldu.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Kemikler, hayvanın nispeten huzurlu bir uyku pozisyonunda öldüğünü, başının uzuvlarının üzerine kıvrılıp kuyruğunun da vücuduna sıkıca sarıldığını ve günümüz kuşlarının ölüm pozunu andırdığını gösteriyor.
Araştırmacılar, bu canlının bilim dünyası için yeni bir tür olduğunu ve Geç Kretase Dönemi'nden küçük, kuş benzeri bir dinozor olan Alvarezsaurid'den türediğini düşündüklerini söyledi.
Bilim insanları, bu keşfin Jaculinykus yaruui diye adlandırılan türün günümüz kuşlarına sadece görünüş açısından benzemediğini, aynı zamanda onlar gibi davranmış olabileceğini de gösterdiğini düşündüklerini belirtti.
Benzer pozda bulunan diğer iki dinozor fosili de Moğolistan'da bulunmuştu.
Araştırmacılar, yeni fosilin bu uyuma davranışının en eski kuşların kuş olmayan akrabaları arasında beklenenden daha yaygın olabileceğini gösterdiğini bildirdi.
Chicago'daki Field Doğa Tarihi Müzesi'nde fosil sürüngenler küratör yardımcısı ve paleontolog Dr. Jingmai O'Connor, "Hepimiz başlarını kanatlarının altına sokarak uyuyan ördekleri görmüşüzdür. Sonra da bu küçük dinozoru aynı uyku pozisyonunda görüyorsunuz" dedi.
O'Connor, CNN'e şöyle konuştu:
Bu, günümüzde kuşlar arasında benzersiz olan davranışların somut bir kanıtı. Artık bunun kuşlara özgü bir özellik olmadığını söyleyebiliriz
Günümüz kuşları öldüklerinde vücut ısılarını korumak için uyku pozisyonu alıyor. Uzmanlar bu duruşun Jaculinykus yaruui için de benzer bir amaca hizmet etmiş olabileceğini düşünüyor.
Araştırmanın başyazarı paleontolog Kohta Kubo, Alvarezsaurların evrimleri boyunca boyutlarının küçüldüğünü, bunun da kuş kuzenleri tarafından kullanılan aynı termoregülasyon stratejisini benimsemelerine neden olmuş olabileceğini söyledi.
Kubo, uyuma pozunun "bu kuş benzeri termoregülasyon davranışının kanat çırparak uçuşun başlangıcından önce evrimleştiğini vurguladığını" da sözlerine ekledi.
Alvarezsaurid türü, yaklaşık 70 milyon yıl önce Kretase Dönemi'nin sonlarına doğru yaşamıştı ve yaklaşık 90 santimetreden biraz daha uzun bir boya sahipti.
* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/news
Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak
© The Independent