Fransız eleştirmenler, Ridley Scott'ın uzun zamandır beklenen Napolyon biyografisini beğenmedi.
Filmin bu hafta Paris'te yapılan prömiyeri sonrasında eleştirmenler Napolyon (Napoleon) için "son derece yetersiz" ve "sıkıcı" ifadelerini kullandı.
Joaquin Phoenix'in Fransız imparatorunu canlandırdığı epik film, Britanya ve ABD'de övgü dolu eleştiriler almasına rağmen Fransa'daki eleştirmenleri kızdırdı.
"Çok Fransız karşıtı"
Le Point'te yazan tarihçi Patrice Gueniffey, Napolyon'u "Bir Britanyalı'nın filmi... Çok Fransız karşıtı" şeklinde eleştirdi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
GQ için yazan bir eleştirmen, filmden "sıkıldığını" söyledi ve Fransız askerlerinin Amerikan aksanıyla "Vive la France" (Çok yaşa Fransa) diye bağırmasının "yetersiz" ama "istemeden de olsa komik" olduğunu ekledi.
Le Figaro, filmin adının "Barbie ve Ken İmparatorluk Döneminde" olarak değiştirilmesi gerektiğini söyledi ve Napolyon'un "elinde silahı olan ve gözyaşı dökmeye hazır duygusal bir vahşi" olarak tasvir edildiğini ekledi.
Kanada'nın Fransızca yayın yapan gazetesi Le Devoir ise "Waterloo değil ama Austerlitz de değil" başlığını atarak Napolyon'un Belçika'daki nafile son direnişine atıfta bulundu.
Napolyon'un mutlak yenilgisiyle sonuçlanan Waterloo Savaşı, Avrupalı güçler arasında 23 yıl süren silahlı mücadelenin sonunu getirmişti. Üç İmparator Savaşı olarak da bilinen Austerlitz Muharebesi'yse, Napolyon Bonapart'ın elde ettiği en büyük zafer diye kabul ediliyor.
"Ne yaptığını bilmiyor"
Makale, Joaquin Phoenix'in hayat verdiği Napolyon'u "ne yaptığını bilmiyor gibi görünen huysuz bir çocuk" diye tanımladı.
Türkiye'de 24 Kasım'da gösterime girecek film, bazı tarihçiler tarafından da "tarihsel yanlışlıklar olduğu" iddiasıyla eleştirilmişti.
BBC Radyo 4'ün Today Programında konuşan Fransız akademisyen Dr. Estelle Paranque, Napolyon'daki yanlışlıkları kabul etmekle birlikte "bunun bir film olduğunu, belgesel olmadığını" ısrarla vurguladı.
Ancak Scott'ın Marie Antoinette'in idamını tasvir edişinden bahsederken şunları söyledi:
Bu beni biraz rahatsız etti çünkü onu biraz korkusuz ve enerjik göstermiş ve o zamanlar gerçekten de öyle değildi.
Diğer eleştirmenler de Antoinette giyotine gönderilirken Napolyon'un orada bulunmadığına dikkat çekti.
Dr. Paranque şunları ekledi:
Sonunda ağırbaşlı kalmaya çalıştı ama o kadar cesur olacağını sanmıyorum. Ve tabii ki Napolyon da orada değildi.
Filmin vizyona girmesine kısa bir süre kala Scott, Napolyon'da tarihsel yanlışlıklar olduğuna dair eleştirilere sert bir yanıt vermişti:
İşine bak.
Independent Türkçe, Daily Mail, New Yorker