Samanyolu Galaksisi'nin kalbinde yer alan süper kütleli kara delik, diğer galaksilerin merkezindekilerle karşılaştırıldığında pek aktif görünmüyor. Onlar kadar büyük malzeme yığınlarını yutmuyor ve devasa plazma jetlerini uzaya fırlatmıyor.
Ancak Meksika'daki bilim insanları Sagittarius A* adlı bu kara deliğin aslında galaksinin diğer bölgelerine gizemli sinyaller yolladığını keşfetti.
Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi'nden astrofizikçiler Gustavo Magallanes-Guijón ve Sergio Mendoza, Haziran ve Aralık 2022 arasında Fermi Gama-ışını Uzay Teleskobu tarafından kaydedilen halka açık verileri inceledi.
Henüz hakem değerlendirmesinden geçmeyen ve bilimsel makale arşivi arXiv'de yayımlanan makalede kara delikten periyodik sinyal atımları gelip gelmediğine bakıldı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Bulgular, Sagittarius A*'nın her 76,32 dakikada bir ilginç bir gama radyasyonu yaydığını gösterdi. Üstelik bu radyasyon, evrendeki ışığın en enerjik dalga boyu aralığındaydı.
Öte yandan aslında kara deliğin kendisinin radyasyon yayması muhtemel değil. Nitekim bu kozmik devlerin halihazırda tespit edilebilecek bir radyasyon yaydığı hiç görülmedi.
Işık da dahil olmak üzere kara deliklerden hiçbir şeyin kaçamadığı biliniyor. Ancak etraflarındaki alan son derece kaotik ve çalkantılı olabilir.
Ayrıca araştırmacıların tespit ettiği periyodik sinyaller de genellikle yörüngede meydana gelen olayların sonucunda ortaya çıkıyor.
Bu da araştırmacıları söz konusu sinyallerin kara deliğin yörüngesinde dönen bir nesneden geldiğini düşünmeye sevk ediyor.
2022'de yapılan bir başka çalışma, bu bölgede parçacıkları sinkrotron ivmesine maruz bırakan ve aynı zamanda radyasyon yayan güçlü bir manyetik alanın sıcak bir gaz balonu yarattığını ileri sürmüştü.
Bu oluşumun kara deliğe uzaklığının Merkür ve Güneş arasındaki mesafeyle hemen hemen aynı olduğu ifade edilmişti.
Magallanes-Guijón ve Mendoza da elde ettikleri yeni bulguların bu hipotezi desteklediğini belirtiyor.
Verilere göre söz konusu sıcak gaz balonu, 70 ila 80 dakikalık bir yörünge periyoduyla inanılmaz derecede hızlı dönüyor.
Öyle ki cismin hızının, ışık hızının yaklaşık yüzde 30'una ulaştığı tahmin ediliyor.
Teoriye göre, bu balon yörüngede dönerken enerjik alevler yayıyor ve soğudukça radyo ışığında daha güçlü parlıyor.
Yeni araştırmada tespit edilen gizemli ve enerjik gama ışınlarının işte bu süreç sonucunda ortaya çıktığı belirtiliyor.
Gelecekte birden fazla dalga boyunda yapılacak yeni gözlemler, Samanyolu'muzun karanlık merkezine daha fazla ışık tutabilir.
Independent Türkçe, Science Alert, CityLife
Derleyen: Çağla Üren