Nolan kendi projesini rafa kaldıran filmi hâlâ izlemediğini itiraf etti

Christopher Nolan'ın projesinin başrolünde Jim Carrey olacaktı

Scorsese imzalı Göklerin Hakimi, 11 dalda Oscar adaylığı kazanmış, bunlardan 5'inin sahibi olmuştu (IMDb)

Christopher Nolan'ın kariyeri, çekmeyi planladığı Howard Hughes biyografisinin, Martin Scorsese imzalı Göklerin Hakimi'ne (The Aviator) yer açmak için rafa kaldırılmasının ardından son derece hızlı bir şekilde toparlandı. Ancak bu, yönetmenin Göklerin Hakimi'ni izlediği anlamına gelmiyor.

DiCaprio'ya itiraf etmiş

Nolan, Variety'ye verdiği röportajda, Göklerin Hakimi'nin yıldızı Leonardo DiCaprio'ya, Başlangıç'ta (Inception) birlikte çalışırken Scorsese'nin dönem filmini hiç izlemediğini itiraf ettiğini söyledi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Göklerin Hakimi, Nolan'ın 20 yıla yakın bir süredir ortak olduğu Warner Bros tarafından piyasaya sürülmüştü.

Nolan'ın filminde Howard Hughes'u ünlü oyuncu Jim Carrey'nin canlandırması bekleniyordu. Ancak Scorsese'nin filmi prodüksiyona girdikten sonra Nolan projeden çekilmek zorunda kaldı.

2004 yapımı Göklerin Hakimi, sinema ve uçma sevdasıyla yanıp tutuşan milyarder Hughes'un gerçek hikayesini anlatıyor ve gençlik yıllarını merkeze alıyordu. Filmde Cate Blanchett ve Kate Beckinsale gibi isimler de rol almıştı.

53 yaşındaki Nolan, rafa kalkan projesiyle ilgili, "Onca emek verdiğim bir şeyi yapamamak çok dokunaklıydı" dedi.

Scorsese, Nolan'ı "hâlâ sinemanın erdemlerini koruyan birkaç sinemacıdan biri" diye nitelendirmişti. Ancak Nolan, gösterime girmesinin üzerinden 20 yıl geçmesine rağmen Göklerin Hakimi'ni hâlâ izlemediğini itiraf etti.

"20 yıllık düşüncenin sonucuydu"

Nolan, Temmuz 2023'te New York Times'a yaptığı açıklamada, rafa kaldırılan Howard Hughes filmiyle ilgili şöyle demişti: 

Scorsese kendi filmini çekerken yazdığım için asla çekilemedi. Ama senaryoyu beni tatmin edecek şekilde yazdım ve bu bana insanın hayatına tematik bir şekilde nasıl bakılacağı konusunda çok fazla fikir verdi, böylece film parçalarının toplamından daha fazlası oldu. Yani bazı açılardan senaryo, evet, birkaç ayımı aldı ama aslında 20 yıllık düşüncenin bir sonucuydu.

Bu yaz gösterime girdiğinde gişe rekorları kıran Oppenheimer'ın yönetmeni, New York Şehir Üniversitesi'nde düzenlenen bir panelde geleneksel biyografik filmler hakkındaki düşüncesini de açıkça dile getirmişti. "Biyografi, dramatik bir şekilde kaydedilmeyen bir film için geçerli olan bir şeydir" diyen Nolan, sözlerini şöyle sürdürmüştü:

Arabistanlı Laurence'a (Laurence of Arabia) biyografik bir film diyemezsiniz. Yurttaş Kane'den (Citizen Kane) de biyografi olarak bahsetmezsiniz. Bu bir macera filmi. Birinin hayatı hakkında bir film.


Independent Türkçe, IndieWire, CBR.com

DAHA FAZLA HABER OKU