Kuzey Amerika'da insanlardan önce yaşayan son primatın göçmen olduğu öne sürüldü

Bering Boğazı'nı insanlardan önce geçtiler

Ekgmowechashala'nın illüstrasyonu (Kristen Tietjen/KU Biodiversity Institute and Natural History Museum)

ABD ve Çin'den paleontologların yaptığı yeni bir araştırmaya göre, Kuzey Amerika'da insanlardan önce yaşayan son primat Ekgmowechashala'nın "göçmen" olduğu ortaya kondu.

Hakemli dergi Human Evolution'da yayımlanan araştırma, yaklaşık 30 milyon yıl önce erken Oligosen dönemde yaşamış olan Ekgmowechashala'ya ait fosillerin incelenmesine dayanıyor.

Araştırmada, diğer primatlar öldükten milyonlarca yıl sonra Ekgmowechashalaların Kuzey Amerika'ya nasıl geldiklerine ışık tutuluyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kansas Üniversitesi ve Pekin'deki Omurgalı Paleontolojisi ve Paleoantropoloji Enstitüsü'nden paleontologlar, hem ABD hem de Çin'de bulunan diş ve çene fosillerini inceledi.

Araştırmacılara göre bu tür 1960'dan bu yana bilinse de onlarla ilgili birçok gizem vardı.

Araştırmanın yazarlarından Kathleen Rust, bu canlıların kalıntılarının az olması nedeniyle evrim ağacındaki yerlerinin her zaman tartışma konusu olduğunu ifade etti. Öte yandan yine de primat olarak sınıflandırılmasına dair bir fikir birliği olduğunu aktardı.

Fosiller karşılaştırıldı

Bilim insanları, bazı primatların Oligosen geçiş döneminde hayatta kalıp Ekgmowechashala'ya mı evrildiği yoksa bunların başka bir yerden mi geldiği konusunda araştırma yapmaya başladı.

Rust, bu durumu anlayabilmek için sadece ABD'de bulunan fosilleşmiş dişlere ve çenelere değil, aynı zamanda Çin'den toplanan diğer fosilleri de inceledi. 

Çalışmada yer alan ve Rust'un doktora danışmanı Chris Beard, Ekgmowechashala ile aynı türden olduğu düşünülen fosilleri ilk kez 1990'larda Çin'in Guangxi kentindeki Baise Havzası'ndan toplamıştı.

Beard, Nebreska'da bulunan fosilleri ilk gördüğünde Ekgmowechashala'ya olan benzerliği hemen fark ettiğini söyledi.

Ekgmowechashala fosilleri Güney Dakota, Oregon ve Nebreska'da bulunmuştu.

Araştırmada Çin ve ABD'de bulunan fosillerin diş ve çene yapılarında benzerlik gösterdiği görüldü.

Çin'de keşfedilen bu türe, antik gezgin anlamına gelen Palehodites adı verildi.

Evrimsel bir ağaç oluşturmak için çok sayıda kanıtlar topladıklarını belirten Rust, "Chris ve meslektaşlarının 1990'larda keşfettiği fosille, Kuzey Amerika Ekgmowechashala arasında yakın bir evrimsel ilişki olduğunu gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Sonuçta Rust ve Beard, Ekgmowechashala'nın atalarının Bering Boğazı'nı insanlardan milyonlarca yıl önce geçerek primatlardan arındırılmış ormanlarına yerleştiklerini öne sürüyor.

 

Independent Türkçe, PHYS, IFL Science
 

DAHA FAZLA HABER OKU