Ukraynalı yetkililer: "24 saatte Putin'in 900'den fazla askeri öldürüldü"

Rusya, Ukrayna'da verdiği personel kayıplarını doğrulamadı

(AFP)


Kiev'den yetkililer, son 24 saat içinde Ukrayna'da en az 930 Rus askerinin öldürüldüğünü iddia etti.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı savaş alanıyla ilgili perşembe sabahı yaptığı güncellemede, Vladimir Putin'in istilanın başladığı geçen sene 24 Şubat'tan bu yana yaklaşık 302 bin 420 askeri personel kaybettiğini iddia etti.

The Independent, savaş alanındaki kayıplara ilişkin iddiaları doğrulayamadı.

Kiev, kayıpların yanı sıra aynı dönemde 43 zırhlı araç, 42 topçu sistemi, Rusya'ya ait 18 tank ve bir hava aracının da hasar gördüğünü iddia etti.

Rusya, Ukrayna'da verdiği toplam personel kaybını doğrulamadı. Benzer şekilde Ukrayna da devam eden savaş sürecinde kendi askeri personel kayıplarını teyit etmedi.

Bu gelişme, Ukrayna'nın perşembe sabahı erken saatlerde Karadeniz ve Kırım üzerindeki Rus mevzilerine saldırdığı sıralarda geldi. Rusya Savunma Bakanlığı, hava savunmasının 5'i Kırım'da olmak üzere bölgedeki 6 uçak tipi drone'u düşürdüğünü açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ukraynalı askeri yetkililer önceki gün, çatışmaların savaş alanının 5 cephesinde yoğunlaştığını söyledi.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus güçlerinin Donetsk'teki Kupyansk, Bahmut, Avdiyivka, Marinka ve Şaktarsk cephelerinde Ukrayna mevzilerine saldırdığını fakat herhangi bir başarı elde edemediğini söyledi.

Savaşın cephe hattında 5 füze ve 75 hava saldırısı dahil toplam 57 sıcak çatışmanın gerçekleştiği belirtildi. Rusya, Çoklu Fırlatmalı Roket Sistemi (MLRS) kullanarak Ukrayna mevzilerine ve diğer yerleşim yerlerine 56 roket saldırısı da düzenledi.

Ayrıca Rus birliklerinin konutları ve sivil yerleşim yerlerini hedef aldığı belirtildi.

Rusya Savunma Bakanlığı ve aktif askeri blog yazarları, Rus güçlerinin Ukrayna Hava Kuvvetleri'ne ait iki Su-27 uçağını düşürdüğünü ve ayrıca iki Leopard tankını hedef aldığını iddia etti.

Savaşın cephe hattı, bu yıl çeşitli cephelerde birçok kez alevlenen çatışmalara rağmen büyük ölçüde durağan kaldı. Ukrayna'nın karşı taarruzu Kiev topraklarının bir kısmını Rusya'nın kontrolünden geri almayı başarırken, bölgenin büyük kazanımlar elde edilemeyen birden fazla ekseninde çatışmalar yoğunlaştı.

Ukrayna Başkomutanı General Valeriy Zalujni, The Economist'e verdiği bir röportajda savaşın artık "gittikçe mevziide kaldıkları bir şekle dönüştüğünü" söyledi.

Zalujni, Rus ve Ukrayna güçlerinin arasındaki teknolojik ve taktiksel pat durumu nedeniyle savaş alanında I. Dünya Savaşı'nda görülene benzer bir çıkmaz olduğunu söyledi.

Bu pat durumunu bozmak için Ukrayna'nın hava üstünlüğü kazanması, Rusya'nın mayın bariyerlerini derinlemesine aşması, Kiev'in karşı batarya savaşının etkinliğini artırması, gerekli yedekler birlikleri oluşturması, eğitmesi ve elektronik savaş becerileri geliştirmesi gerekecek.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU