Britanya'nın baş astrofizikçisi: "Uzaylılar hayal edebileceğimizden daha tuhaf"

"Varlıklarını bize duyurmasalar da evrenin her yerinde olabilirler"

Bilim insanı, "Uzaylıların akıl almaz bir yapay zeka türü olduğunu düşünmek için her türlü neden var" diyor (Independent Türkçe / Midjourney)

Birleşik Krallık'ın baş astrofizikçisi Lord Martin Rees, uzaylı yaşam formlarının "hayal edebileceğimizden daha tuhaf" olduğunu düşünüyor.

Britanya kraliyet gökbilimcisine göre olası uzaylı medeniyetler yapay zekayla çok daha bütünleşmiş olabilir.

İnsanların yapay zeka çağına girdiğinin altını çizen Rees, Dünya dışı akıllı bir uygarlığın da yüksek ihtimalle bu teknolojik ilerlemeyi halihazırda kat etmiş olacağı görüşünde.

BBC için kaleme aldığı bir yazıda Rees, "Biz insanlar, Darwinci evrimin sonuna yaklaşmış olabiliriz. Artık hayatta kalmak için en uyumlu tür olmak zorunda değiliz" ifadelerini kullandı:

Ancak yapay zekalı beyinlerin teknolojik evrimi daha yeni başlıyor.

Ünlü doğa bilimci Charles Darwin, 1859 tarihli Türlerin Kökeni kitabında evrim teorisinin taslağını çizdiğinde, bilimsel düşüncede bir devrimin fitilini ateşlemişti.

Evrim teorisine göre, biyolojik türler hayatta kalmayı, çevresel koşullara uyum sağlamayı ve üremeyi kolaylaştıran özellikleri mutasyon sayesinde kazanarak hayatta kalıyor ve genlerini aktarabiliyor. Darwin buna doğal seçilim adını veriyor.

"Yapay" uzaylılar

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bilimkurguda Dünya dışı yaşam, çoğu zaman insansı ve "etten kemikten" canlılar olarak tasvir ediliyor. 

Ancak Rees'e göre onların "daha yapay" olma ihtimalleri epey yüksek.

"İnsanın inorganik zeka tarafından ele geçirilmesi veya aşılması yalnızca bir veya iki yüzyıl daha sürebilir" diyen gökbilimci, sözlerini şöyle sürdürdü:

Eğer bu gerçekleşirse türümüz, makinelerin devreye girmesinden önce Dünya tarihinde sadece kısa bir ara dönem olacak.

Fermi Paradoksu'na bir cevap

Bilim insanı, bu iddianın aslında meşhur Fermi Paradoksu'na da bir cevap ürettiğini savundu.

60 yıl önce ortaya atılan Fermi Paradoksu'nun meşhur sorusu halen tartışılıyor:

Bu kadar çok galaksi, yıldız ve gezegen varsa Dünya dışı yaşam ihtimali de çok yüksektir. Öyleyse neden uzaylılarla temasa geçemedik?

Rees'e göre Dünya dışı yaşam büyük ölçüde makineleşmiş ve yapay zekayla bütünleşmişse insanların onlarla iletişim kurması da zorlaşmış olabilir.

Zira insan yapımı teleskoplar, insanlara benzer "organik" canlıların izlerini arıyor ve Rees'e göre bunları bulması düşük bir ihtimal.

Diğer bir deyişle Rees, farazi yapay zekalı uzaylıları tespit edecek teknolojiye sahip olmadığımızı söylüyor.

Bilim insanı, "Uzaylıların uzun zaman önce var olan diğer organik canlıların uzak elektronik nesilleri olması belki de daha muhtemel" diye de ekliyor.

Rees sözlerini şöyle noktalıyor:

Belki de orada her ne varsa, Darwinci seçilime göre evrimleşmiyor. Benim 'seküler akıllı tasarım' dediğim bu süreç, makinelerin daha iyi makineler tasarlamasına benziyor. Varlıklarını bize duyurmasalar da evrenin her yerinde olabilirler.

 

Independent Türkçe, Futurism, BBC Future

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU