COP28 Başkanı ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Sanayi ve İleri Teknoloji Bakanı, fosil yakıtların geleceğine dair yaşanan anlaşmazlıkta ülkeleri Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi öncesinde "ortak zemin" bulmaya çağırdı.
COP28'e hazırlık amacıyla yaklaşık 70 bakan ve 100 temsilcinin katılımıyla Abu Dabi'de düzenlenen zirvede konuşan Sultan Ahmed el-Cabir şöyle dedi:
Birlikte çalışarak tüm taraflar arasında uyum, ortak zemin ve fikir birliği sağlayabilecek çözümler sunmanıza ihtiyacım var.
BAE'nin 30 Kasım ve 12 Aralık'ta ev sahipliği yapacağı COP28'de ülkeler ilk kez fosil yakıtları aşamalı olarak bırakmayı kabul edip etmeyeceklerine karar verecek. Bu, iklim zirvesinin en önemli meselelerinden biri olarak görülüyor.
İklim krizinin başlıca nedeni olan sera gazları kömür, petrol ve doğalgazın yakılmasıyla ortaya çıkıyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Öte yandan gezegenin ısınmasına yol açan fosil yakıtların aşamalı olarak bırakılmasını talep eden ülkelerle, petrol ve doğalgaz kullanımını sürdürmekte ısrar edenler arasındaki uçurum kapanacak gibi görünmüyor.
Abu Dabi Ulusal Petrol Şirketi'nin (ADNOC) CEO'su Sultan el-Cabir'in zirveye liderlik etmesi, BAE'nin Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyesi ve önemli bir petrol ihracatçısı olması nedeniyle tartışmalara yol açmıştı.
El-Cabir, zirvenin fosil yakıt endüstrisi de dahil tüm tarafları bir araya getirmesi çağrısı yaparak fosil yakıtların aşamalı olarak bırakılmasının "kaçınılmaz" olduğunu söyledi.
Petrol ve doğalgaz temsilcilerinin dahil edildiği COP28'in, enerji şirketlerinin etkinliğe alınmadığından yakındığı 2021 BM İklim Değişikliği Zirvesi'yle arasında büyük fark var.
Hükümetlerin küresel ısınmayla mücadele eylemlerini hızlandırması için COP28'in çok önemli bir fırsat sunduğu düşünülüyor.
Sultan el-Cabir pazartesi günü yaptığı açıklamada, "Doğru yönde ilerliyoruz ama asla yeterince hızlı değiliz" dedi.
Independent Türkçe, Reuters