Hamas, Aksa Tufanı'nı maket İsrail şehri üzerinde tasarlamış

"Üst düzey Hamas yetkililerinin bile saldırı planlarından haberi yoktu"

İsrail, Demir Kılıçlar operasyonu kapsamında kara harekatı seçeneğini değerlendirirken, her iki tarafta da kayıplar artıyor (AFP)

Hamas'ın cumartesi sabahı İsrail'e roket saldırılarıyla başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna hazırlık detayları ortaya çıktı.

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'na yakın olduğunu öne süren ve kimliğini paylaşmayan bir kişi, Birleşik Krallık (BK) merkezli haber ajansı Reuters'a, Filistinli militanların Gazze Şeridi'nde maket İsrail şehri kurarak operasyona hazırlandıklarını söyledi. 

Militanların maket şehirde farklı saldırı stratejilerini test ettiklerini, hatta bunları videoya bile çektiklerini savunan kaynak, "İsrail bunları kesinlikle gördü fakat Hamas'ın çatışmaya girmek istemediğine ikna oldular" dedi.

Reuters'a konuşan kaynak, Hamas'ın Tel Aviv yönetimini Gazze'deki Filistinlilerin iş bulabilmesine öncelik verdiklerine ve yeni bir savaş istemediklerine ikna etmeyi başardığını söyleyerek, şu ifadeleri kullandı: 

Hamas, İsrail'e karşı askeri bir maceraya atılmaya hazır olmadığına dair bir imaj yarattı. Son aylarda İsrail'i yanıltmak için eşi benzeri görülmemiş bir istihbarat taktiği kullandı ve bu büyük operasyona hazırlanırken, kamuoyuna İsrail'le bir savaşa ya da çatışmaya girmek istemediği izlenimini verdi.

2021'deki çatışmaların ardından Tel Aviv yönetimi, Gazze Şeridi'ndeki binlerce Filistinliye, İsrail'deki inşaat, tarım ve hizmet sektörü alanlarında çalışma izni vermişti. Teklif edilen maaşlarsa Gazze'deki işlerin 10 katına kadar çıkıyordu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrail ordusundan kimliğini paylaşmayan bir yetkili, Hamas'ın askeri istihbaratı kandırmayı başardığını belirterek, şunları söyledi: 

"Çalışmak için buraya gelmelerinin ve Gazze'ye para götürmelerinin belli seviyede sakin bir durum yaratacağına inanıyorduk. Yanılmışız. Para istediklerini düşünmemizi sağladılar. Sonra da bu isyan başlayana kadar askeri tatbikatlar yaptılar."

BK'nin önde gelen gazetelerinden Telegraph da son iki yılda bu gizli hazırlığın parçası olarak Hamas'ın İsrail'e yönelik hiç saldırı düzenlemediğine işaret etti. 

"Üst düzey Hamas yetkilileri bile habersizdi"

Hamas'a yakın kaynak, örgütün üst düzey yöneticilerinin bile savaş hazırlıklarından haberi olmadığını, özel eğitimden geçirilen 1000 savaşçının da operasyona dair bilgisi bulunmadığını savundu.

Kaynak, saldırı planının 4 aşama içerdiğini söyledi. Buna göre ilk etapta İsrail'e 3 bin roket fırlatıldı. Daha sonra paramotorlu savaşçılar, Gazze Şeridi'ni havadan geçerek sınıra yakın yerleşim alanlarına indi. 

Savaşçılar burayı kontrol altına aldıktan sonra da elit komando birlikleri, İsrail'in kurduğu duvardaki telekomünikasyon ve elektronik güvenlik araçlarını etkisiz hale getirdi.  

Savaşçılar duvardaki belirli bölgeleri patlayıcılarla hava uçurup motorsikletlerle İsrail tarafına sızarken, buldozerler de duvarda açılan delikleri genişleterek diğer militanların geçişini hızlandırdı.
 


ABD merkezli araştırma kuruluşu Washington Yakın Doğu Araştırmaları Enstitüsü'nden Dennis Ross, İsrail ordusunun Gazze'deki birliklerini, İsrailli yerleşimcilerle Filistinli militanlar arasında Batı Şeria'da çıkan şiddet olaylarını bastırmak için sevk ettiğine de dikkat çekti. 

İsrail ordusundan adını paylaşmayan bir kaynak, "Hamas'ın bu durumdan faydalanarak kolayca sınırdan geçtiğini" söyledi.


Independent Türkçe, Telegraph, Reuters, Arab News

DAHA FAZLA HABER OKU