Bir grup timsah tehlikeli nehre düşen köpeği güvenli bir yere yönlendirir gibi görünerek türler arası merhamet örneği sergiledi.
Başıboş olduğu düşünülen köpek, bir yabani köpek sürüsü tarafından kovalanırken Hindistan'daki Savirtri Nehri'ne atlayarak tehlikeden kurtuldu ya da öyle olduğunu sandı.
Ancak nehir, yerel Hint timsahlarıyla kuşatılmıştı ve bunlardan üçü sokak hayvanının yanında yüzüyordu.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Bilim insanları tarafından Journal of Threatening Taxa adlı bilimsel dergide yayımlanan bir bildiriye göre, timsahların "saldırı menzilinin gayet içerisinde" olduğu için bu durum çaresiz köpeğin genç yaşta hayatını kaybetmesi anlamına gelmeliydi.
Ancak timsahlar köpeği kıyıdaki güvenli yere yönlendirir gibi göründü.
Araştırmacılar, "Bu timsahlar gerçekten burunlarıyla köpeğe dokunuyor, kıyıya güvenli bir şekilde tırmanması ve sonrasında kaçması için onu itiyorlardı" diye yazdı:
Hint timsahları saldırı menzilinin gayet içerisindeydi ve köpeği kolayca yiyebilirlerdi ancak hiçbiri saldırmadı ve bunun yerine onu kıyıya doğru itmeyi tercih ettiler ki bu da açlık güdüsünün olmadığını gösteriyor.
Araştırmacılar timsahların "uysal" olduğunu söylüyor. Hindistan Vahşi Yaşam Enstitüsü'ne göre, yetişkin erkek Hint timsahları yaklaşık 5,5 metre uzunluğa ve yaklaşık 450 kg ağırlığa ulaşabilir.
Araştırmacılar, köpek yavrusunun kurtarılmasının timsahların duygusal zeka barındırmasının bir işareti olabileceğine inandıklarını söyledi.
Bilim insanları, "Burada rapor edilen, bir grup timsah tarafından 'kurtarılmış' köpeğin tuhaf hikayesi; özgeci davranıştan ziyade empati kurma eğilimine işaret ediyor" dedi.
Bilim insanları, Hint timsahlarının sokak köpekleriyle kurduğu görülen ittifakın yanı sıra, timsahların bir başka yararlı takıntısını daha keşfetti: kadife çiçeği.
Timsahlar sıklıkla kadife çiçekleri içinde yüzerken ya da yatarken görülürken; araştırmacılar timsahların, derilerini mantar ve bakterilerden koruyabilecek bileşiklere sahip olan bu sarı çiçeklerle sıklıkla "fiziksel temas" halinde olduklarını belirtiyor.
Savitri Nehri kanalizasyon ve diğer zararlı maddelerle kirlenmiş durumda, bu yüzden timsahlar bu çiçeklerin yapraklarıyla temas etmekten hoşlanıyor olabilir.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/news/science
Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan
© The Independent