İç savaşın binlerce ölüme neden olduğu Sudan'da barış sinyali

"Hamdeti askerlerini kışlaya geri göndermeli"

Sudan'daki çatışmalar nedeniyle 5 milyondan fazla kişi yerinden edildi (Reuters)

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdülfettah Burhan, ülkede yaşanan iç savaşın sonlanması için barış görüşmelerine hazır olduğunu söyledi.

Burhan, Birleşik Krallık'ın kamu yayıncısı BBC'de bugün yayımlanan söyleşisinde, paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri'nin (HDK) "Hamdeti" diye bilinen lideri General Muhammed Hamdan Dagalo'yla masaya oturmak istediğini belirtti. 

Hamdeti'nin ABD ve Suudi Arabistan arabuluculuğunda Cidde'de 11 Mayıs'ta imzalanan bildirgeye uyması şartıyla ateşkes için görüşebileceklerini söyleyen Burhan, şu ifadeleri kullandı: 

Müzakerelere başlamaya hazırız. Eğer bu isyancı güçlerin yönetici kadrosu aklını başına toplayarak birliklerini yerleşim bölgelerinden çekip kışlasına dönmeye niyetliyse, o zaman görüşme yaparız. Cidde'de mutabık kalınan hususları yerine getirdiklerinde, bu sorunu çözmek için masaya oturacağız.

Cidde Bildirisi'nde HDK ve ordu, sivillere zarar verecek saldırılar düzenlememe ve halkın çıkarlarını gözetme sözü vermişti. 

Birleşmiş Milletler (BM) ve Af Örgütü, iç savaşta hem ordunun hem de HDK'nin sivilleri öldürdüğünü öne sürmüştü. 2021'de darbeyle yönetime el koyan Burhan, Sudan ordusunun sivilleri hedef almadığını savunarak iddiaları yalanladı. 

Sudan iç savaşı

HDK ve ordu arasında askeri güvenlik reformuyla ilgili anlaşmazlık, 15 Nisan'da sıcak çatışmaya dönüşmüştü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

BM'ye göre iç savaşta en az 5 bin kişi hayatını kaybederken, 12 bin kişi de yaralandı.

Öte yandan ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından CNN, haziranda yayımladığı haberinde, Rus paralı asker şirketi Wagner'in Libya'daki üslerini ve Orta Afrika Cumhuriyeti'nin başkenti Bangui'deki havalimanını kullanarak HDK'ye mühimmat verdiğini iddia etmişti. Şirketin ayrıca Rusya'nın Suriye'deki liman kenti Lazkiye'de kurduğu askeri deniz ve hava üslerini kullandığı da ileri sürülmüştü. 

23 Ağustos'ta ölen eski Wagner lideri Yevgeni Prigojin de hem ordudaki askerlere hem de HDK savaşçılarına eğitim verdiklerini söylemişti.


Independent Türkçe, BBC, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU