Ermenistan ve Rusya pazarlık masasında

CNN: Rusya'nın en eski müttefiklerinden biri Kremlin'in yörüngesinden çıkıyor mu?

Ermenistan lideri Nikol Paşinyan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin son olarak haziranda Soçi'de bir araya geldi (Reuters)

Rus haber ajansı TASS, Ermenistan yönetiminin Uluslararası Ceza Mahkemesi'ni (ICC) tanıma planıyla ilgili Kremlin'le müzakere halinde olduğunu bildirdi.

Erivan yönetimi geçen günlerde ICC'nin yargılama yetkisi altına gireceğini açıklamış, karardan rahatsız olan Moskova bu hamlenin "ciddi sonuçlara" sebep olacağı konusunda bir uyarıda bulunmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi martta, Rus ordusunun yüzlerce Ukraynalı çocuğu ülkeden kaçırdığı iddiasıyla Vladimir Putin hakkında savaş suçu soruşturması başlatmış ve yakalama kararı çıkarmıştı.

Mahkemenin kararı 123 üye ülke için bağlayıcı nitelikte ve Putin'in bu ülkelere ayak basması durumunda tutuklanmasını öngörüyor.

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı'nın Özel Yetkili Büyükelçisi Edmon Marukyan, konuyla ilgili Rusya'ya teklifler sunduklarını belirtirken, "Bir toplantı yapıldı ve süreç devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Marukyan, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin yetkisini tanıma kararının Rusya'ya karşı olmadığını, "Azerbaycan'ın Ermenistan topraklarında işlediği savaş suçları" nedeniyle alındığını söyledi.

Marukyan, "Rus ortaklarımız bunun farkında" diye konuştu.


CNN: Rusya'nın en eski müttefiklerinden biri Kremlin'in yörüngesinden çıkıyor mu?

Erivan'ın Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin yetkisini tanıma kararı Ermenistan'la Rusya arasındaki ilişkilerin gerilediği bir dönemde geldi.

Ermenistan yönetimi Rusya'nın 2020'de Azerbaycan'la imzalanan barış anlaşmasındaki şartları yerine getiremediğini ve barış gücü misyonunun başarısızlıkla sonuçlandığını savunuyor.

ABD merkezli yayın kuruluşu CNN de bu duruma dikkat çekerek, "Rusya'nın en eski müttefiklerinden biri Kremlin'in yörüngesinden çıkıyor mu?" başlıklı bir haber yayımladı.

Haberde Ermenistan yönetiminin ABD'yle ortak tatbikat düzenleme kararının Moskova'da rahatsızlık yarattığına dikkat çekildi.

Pazartesi başlayan ve 10 gün sürmesi planlanan "Kartal Ortak" tatbikatına 85 ABD ve 175 Ermenistan askeri katılıyor. Tatbikat, Ermenistan ordusunun uluslararası barış gücü görevlerine hazırlanmasını amaçlıyor.

Erivan yönetimi önceki haftalarda benzer bir adım atarak Ukrayna'ya ilk kez insani yardım göndermişti.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan bu ay başında İtalyan La Repubblica gazetesine verdiği röportajda, "Ermenistan'ın güvenlik mimarisi yüzde 99,99 oranla Rusya'ya bağlı. Fakat bugün Rusya'nın kendisinin silaha ihtiyaç duyduğunu görüyoruz. Rusya Federasyonu istese bile Ermenistan'ın ihtiyaçlarını karşılayamaz" ifadelerini kullanmıştı.


Independent Türkçe, Reuters, CNN, La Repubblica

DAHA FAZLA HABER OKU