Sahte şarkı yükleyerek Spotify'dan ayda 1200 dolar kazanmak mümkün mü?

JPMorgan'a göre platformdaki şarkıların yüzde 10'u ödeme sistemini kandırmak için oluşturulmuş

Spotify'ın dünya genelinde 220 milyon ücretli abonesi bulunuyor (Reuters)

Spotify CEO'su Daniel Ek, kullanıcıların platforma yükledikleri 30 saniyelik şarkıları sürekli dinleyerek para kazanabileceği yönündeki iddiaları yalanladı.

Önceki günlerde Birleşik Krallık merkezli Financial Times gazetesinin yayımladığı JPMorgan analizinde, Spotify'a 30 saniyelik bir parça yükleyip bunu 24 saat boyunca çalmaya programlamanın ayda 1200 dolar gelir getireceği öne sürülmüştü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Ek, "Ödeme sistemimiz bu şekilde çalışmıyor. Bu doğru olsaydı, 'Daniel'ın 30 saniyelik şarkısı' isimli listem sürekli çalıyor olurdu" ifadelerini kullandı.

Spotify son aylarda platformdaki sahte şarkı sayısında yaşanan artışla gündeme geliyor. İsveç merkezli internet devi son olarak platformdan yapay zeka üretimi on binlerce şarkının silindiğini açıklamıştı.

JPMorgan'ın analizine göre, Spotify'ın ödeme sistemini kandırmak için üretilen şarkıların oranı yüzde 10'a kadar ulaştı.

Geçen hafta İsveç gazetesi Svenska Dagbladet, ülkedeki suç örgütlerinin para aklamak için Spotify'ın ödeme sistemini kullandığını öne sürmüştü.

Spotify'ın websitesinde yer alan bilgilere göre, sanatçılar platformdan ayda bir kez ödeme alıyor ancak ödeme miktarı yapılan anlaşmalara ve şarkıların dinlenme durumuna göre değişiyor. Platformdan ödeme alınabilmesi için bir şarkının en az 30 saniye dinlenmesi gerekiyor.

Endüstrinin önde gelen markalarından Universal Music ve Deezer geçen haftalarda ortak bir yayın platformu kuracaklarını ve sanatçılara daha yüksek ödemeler yapmayı hedeflediklerini duyurmuştu. 

Yeni girişimin başarılı olması durumunda Spotify ve Apple Music gibi servislerin de ödeme modellerinde değişikliğe gitmesi bekleniyor.

Independent Türkçe'ye ulaşan Spotify Türkiye'den yetkililer konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

Spotify’da arkasındaki neden ne olursa olsun tüm yapay dinlenmelerle (streaming) mücadele etmek için çalışıyoruz. Otomatik algılama süreçlerimiz ve manuel izleme teknolojimiz sektörde lider konumda. Tüm bunlara ek olarak her zaman yapılabilecek çalışmalar var, ancak mevcut tespit yöntemlerimiz somut ve doğru sonuçlar veriyor. Bugün itibarıyla, öngörümüz Spotify’daki tüm stream’lerin yüzde birinden daha azının yapay olduğu yönünde. Tespit edilenler de herhangi bir ödeme yapılmaksızın hemen kaldırılıyor.
 


Independent Türkçe, BBC, Insider

DAHA FAZLA HABER OKU