Son yıllarda İsveç'te artan silahlı saldırı olaylarının ardındaki suç çetelerinin, para aklamak için Spotify'ı kullandığı öne sürüldü.
Svenska Dagbladet gazetesinin araştırmasına göre, suç çeteleri birkaç yıldır uyuşturucu, soygun, dolandırıcılık ve cinayetten elde edilen parayı, çetelerle bağlantısı olan sanatçıların yayımladığı Spotify şarkı akışlarını ödemek için kullanıyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Daha sonra platform tarafından ödeme alan çeteler, böylece para aklıyor.
İsveçli gazete, bilgilerin Stockholm'deki farklı suç ağlarından 4 çete üyesinin yanı sıra kimliği açıklanmayan bir polis müfettişi tarafından da doğrulandığını aktardı.
Yine ismi verilmeyen bir çete üyesi, gazeteye yaptığı açıklamada, "Bunun devam edeceğini yüzde 100 kesinlikle söyleyebilirim. Ben de bu işe karıştım" dedi.
Kaynak, İsveç gangster rapinin ülkede popüler hale geldiği ve müzik ödülleri kazanmaya başladığı 2019'da kara para aklamak için Spotify'ı kullanmaya başladıklarını sözlerine ekledi:
Bunu bizim için yapan insanlara sistematik olarak para ödedik.
Kaynak ayrıca, çetenin paraları Bitcoin'e çevirdiğini de aktardı.
Polis verilerine göre, 2022'de İsveç'te 90 patlama ve 101 bombalama girişimi kayda geçerken 391 silahlı saldırı da yaşandı. Silahlı saldırılardan 62'si ölümle sonuçlandı.
Gazetenin adını açıklamadığı polis müfettişi, konuyu görüşmek üzere 2021'de Spotify'la iletişime geçtiğini ama şirketin kendisine hiç dönmediğini bildirdi.
Memur, "Spotify çeteler için bir banka haline geldi. Çetelerle ve ölümcül şiddetle doğrudan bir bağlantı var” diye konuştu.
Spotify yetkilileriyse AFP'ye yaptığı açıklamada şarkı dinlemelerinin manipüle edilmesinin "sektör çapında bir sorun olduğunu" dile getirdi:
Spotify'daki tüm akışların yüzde 1'inden azının yapay olduğu belirlendi ve bunlar herhangi bir ödeme yapılmadan önce derhal azaltıldı.
İsveçli şirket, kolluk kuvvetlerinin kendileriyle temasa geçtiğinden haberdar olmadığını ve "platformun kara para aklama amacıyla geniş ölçekte kullanıldığını gösteren herhangi bir veri veya somut kanıt" bulamadıklarını öne sürdü.
Independent Türkçe, Guardian
Derleyen: Çağla Üren