Yolsuzlukla suçlandığı ve ev hapsinde tutulduğu Japonya’dan 5 yıl önce Lübnan’a kaçan eski Nissan CEO’su Carlos Ghosn, üniversitede liderlik dersleri veriyor.
Nissan’ın şirkete ait olduğunu savunduğu 20 milyon dolarlık bir malikanede yaşayan iş insanı Lübnan, Fransa ve Japonya pasaportlarına sahip.
Fransa ve Japonya’nın hakkında tutuklama emri çıkardığı 71 yaşındaki Ghosn, Lübnan’daki Katolik eğitim kurumu Kaslik Kutsal Ruh Üniversitesi’nde geleceğin girişimcilerini eğitiyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Eski CEO’nun “Carlos Ghosn’la İş Stratejileri ve Performans” adlı ilk programının kayıt ücretler Lübnanlılar için 10 bin, yabancılar içinse 20 bin dolardı.
Wall Street Journal’ın haberinde, Ghosn’un derslerden para almadığı ve tüm miktarın üniversiteye aktarıldığı yazılıyor. Eski CEO, programın fazla “seçkinci” görüldüğünü, bu nedenle çoğunlukla Lübnanlı orta düzey yöneticilere hitap eden “Carlos Ghosn’la Strateji ve Kriz Yönetimi Eğitim Kampı” adlı yeni bir program başlattığını söylüyor.
Gelecek ay başlayacak programa 64 kişinin kayıt yaptırdığını belirten Brezilya doğumlu Ghosn, çocukluğunun çoğunu geçirdiği Lübnan’da rahat olduğunu söylüyor:
Kendimi iyi hissediyorum çünkü insanlar suçlamalara kurban gittiğimi düşünüyor.
Haberde, eski CEO’nun eşi Carole Ghosn’un ABD vatandaşı olduğu ve Interpol tarafından kırmızı bültenle arandığı için Lübnan’dan çıkamadığı belirtiliyor. Tokyo yönetimi, Carole’un eşinin davasında yalancı şahitlik yaptığını ileri sürüyor.
Eski CEO ise suçlamaların asılsız olduğunu savunarak, ABD Başkanı Donald Trump’ın Japon yetkililerle görüşmesini talep ediyor. İş insanı, Trump’ın gümrük vergilerinin başta Çin olmak üzere diğer ülkelerle “dengesiz ticareti düzeltme” amacı taşıdığını, Cumhuriyetçi liderin küreselleşmenin sonunu getirmediğini savunuyor.
Ghosn, yıllık kazancını düşük gösterdiği ve kişisel yatırımlarından doğan zararı şirketine ödettiği gerekçesiyle “mali usulsüzlük” ve “görevini kötüye kullanma” suçlamalarıyla 19 Kasım 2018'de Japonya'da gözaltına alınmıştı. İş insanı, Fransa merkezli Renault’yla Japon firması Nissan arasındaki stratejik ortaklık sonucu oluşturulan Renault-Nissan-Mitsubishi Alliance'ın eski CEO’suydu.
Bir süre gözaltında kaldıktan sonra kefaletle serbest bırakılan Ghosn, adli kontrol altında tutulduğu Japonya'dan 31 Aralık 2019’da özel uçakla İstanbul üzerinden Lübnan’a kaçmıştı.
Independent Türkçe, Wall Street Journal, AA