Okul ücretleri, Mısır hükümeti ile özel okullar arasındaki kavgayı yeniden başlatıyor

Eğitim kurumu sahipleri, artışları "yetersiz" olarak görüyor. Ek ücret talep edilmesi endişe yaratıyor

Düşük maliyetli okullar yeni artışlardan yararlananlar listesinin başında yer alıyor / Fotoğraf: AFP

Yeni akademik yıl başlamadan önce okul ücretleri Mısır hükümeti ile özel okul sahipleri arasında bir krizin başlangıcı olacak gibi görünüyor.

Mısır Eğitim Bakanlığı, 35 bin cüneyh (1,132 dolar) veya daha fazla öğrenim ücreti talep eden özel ve uluslararası okulların bu akademik yıl için ücretleri yüzde 6'dan fazla artırmasına izin verilmeyeceğini açıkladı. Daha önce bu artışın yüzde 7 olabileceği söyleniyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yeni kararlara göre, ücreti 35 bin cüneyhin (1,132 dolar) altında olan okulların ücretlerine daha yüksek oranda zam yapmasına izin veriliyor.

Ücretleri 25 ila 35 bin cüneyh (809 ila 1132 dolar) arasında değişen okullar için yüzde 7'ye varan artış kararı verildi.

Ücreti 20 ila 25 bin cüneyh (647 ila 809 dolar) arasında değişen okulların yüzde 10'a kadar, ücreti 15 ila 20 bin cüney (485 ila 647 dolar) arasında olan okulların ise yüzde 12'ye kadar artış kararı verildi.

Ücretleri 10 ila 15 bin cüneyh (323 ila 485 dolar) arasında değişen okullar için de yüzde 15'e varan artış kararı onaylandı.

Ayrıca ücretleri 5 bin ila 10 bin cüneyh (161 ila 323 dolar) arasında değişen okullar için yüzde 20'ye, 5 bin cüneyhin (161 dolar) altında olan okullar için ise yüzde 25'e kadar artış kararı verildi.


Artışlar enflasyondaki artışa paralel değil

Kahire'deki özel bir okulun müdürü olan Sümeyye Mahmud konuyla ilgili açıklamasında onaylanan artışın maaş, ücret ve işletme maliyetlerindeki artışın küçük bir kısmına dahi eşdeğer olmadığını söyledi.

Mahmud, Independent Arabia'ya verdiği röportajda enflasyon oranındaki artışın sorumlusunun özel okullar olmadığına, ancak yeni kararlarla birlikte tüm mal ve hizmet fiyatlarında yaşanan rekor artışlar nedeniyle çok sayıda okulun faaliyetlerine devam edemeyeceğine dikkat çekti.

Mahmud, bu kararın bazı okulları, öğrencilerin velilerinden hükümetin belirlediği ücretler dışında ek ücretler almaya teşvik edeceğini, bunun da okulların faaliyetlerine devam etmelerini sağlayacak artışı toplamaktan vazgeçmeyeceği anlamına geldiğini açıkladı.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın onayladığı artışlar, geçtiğimiz temmuz ayında yıllık bazda tüm zamanların en yüksek seviyesi olan yüzde 36,5'e ulaşan mevcut enflasyon oranının çok altında.

Aynı zamanda birçok okul yeni yıl ücretlerini açıklamayı yaz tatilinin sonlarına kadar erteledi. Bu okullar döviz kurunda daha fazla hareket olup olmadığını görmek için bekliyor ve pek çok okul, ücretlerini onaylamak için Milli Eğitim Bakanlığı ile görüşmelerde bulunuyor.

Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okulların, Maadi British International School gibi veli birlikleri bulunan birçok okul ve diğer bazı dış kurumlar bunun haricinde, artık öğrenim ücretlerini velilere duyurmadan önce her yıl Bakanlık onayı alması gerekiyor.


Okul sahipleri boşluklardan faydalanıyor

Mısır Milli Eğitim Bakanlığı, ebeveynlerin haksız artışlar olarak tanımladıkları artışlara son verilmesi için baskı yapmasının ardından daha önceki maksimum ücretleri 2017 yılında yüzde yedi olarak belirlemiş ve 2019/2020 eğitim-öğretim yılında bu yasayı çatısı altındaki tüm okullara uygulamaya başlamıştı.

Bakanlığın yetkisi altındaki özel okullar son birkaç yıldır bakanlığa artan enflasyon nedeniyle tavan artışı revize etmesi için baskı yapıyordu.

Sonunda cüneyhin değeri düştü ve geçen yıl ücret artışlarının hesaplanacağı temel çizgiyi ayarlama ve birçok okulun maksimum artışa tek seferlik istisna için başvurmasına izin verilmesi konusunda uzlaşmaya vardılar.

Ancak diğer işletmeler gibi okullar da enflasyonun olumsuz etkilerine maruz kalıyorlar. Birçok okulun öğretmen maaşları, materyaller ve birçok çevrimiçi araç gibi dolar cinsinden yükümlülükleri ve maliyetleri var.
 


Okullar mevcut azami limitlerden muafiyet başvurusunda bulunabiliyor ve bazı durumlarda bu tür talepler yüzde 15 ile 60 arasında değişen artışlarla onaylanıyor.

Boşluklar açısından, bazı okullar öğrenim ücreti kapsamına girmeyen ek ücretler talep ediyor ve bu da onlara artış için daha fazla alan sağlıyor.

Başka bazı okulların artan maliyetlere karşı korunmak için öğrenim ücretlerini hükümete bildirme konusundaki boşluklardan yararlandıkları bildiriliyor.

Enterprise'ın bildirdiğine göre düşük ücretli okullar ise okul ücretleriyle ilgili bu söz konusu karardan yararlanabilir.

Çünkü bu adım, pek çok okul sahibinin, artan maliyetler nedeniyle yeni yılda en fazla yüzde 7 olan düzenlemenin kendilerini kapılarını kapatmaya zorlayabileceği yönündeki kaygılarını Bakanlığa iletmesi üzerine öğrenim ücretleri 25 bin Mısır cüneyhinin (809 dolar) altında olan okullar için daha yüksek artışlara izin vermek amacıyla atıldı.

Yeni kararlar okul müdürleri arasında pek popüler olmayacak. Çünkü kaynaklar, koyulan bu sınırın müdürlerin kendilerini bekleyen mali zorluklarla yüzleşme yeteneklerini engelleyeceği yönündeki endişelerini dile getirdi.

Aynı zamanda devlet okulu ücretleri de aşağı yukarı değişmeden kalacak.

Bakanlık kararına göre, devlet okullarının kapsamlı yıllık ücretlerinde yedi cüneyh (0,22 dolar) artış görülüuor ve değişiklikten sonra devlet okulu ücretleri, okul türüne ve sınıfa bağlı olarak 213 cüneyh (6,8 dolar) ile 528 cüneyh (17 dolar) arasında değişmekte.

Öğretmen çocukları yüzde 50 indirimden yararlanırken, aileleri devletten sosyal destek alan özel ihtiyaç sahibi çocuklar da dahil olmak üzere başka bazı çocuklar ücretten muaf tutuluyor.

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU