Kahire hükümeti, ülke topraklarındaki ‘yasadışı göçmenlere’ yönelik, ‘Mısırlı ev sahibi’ bildirme de dahil olmak üzere belli şartlar getirdi. Koşullara göre, yabancılar üç ay içinde statülerini kaydettirmek ve bin dolara yakın ikamet ücreti ödemek zorundalar. Yeni önlemler sosyal medya platformlarında, kararın hedef gruplarıyla ilgili birçok sorunun yanı sıra, kararı memnuniyetle karşılayan veya eleştiren birçok tepkiye yol açtı.
Mısır Başbakanı Mustafa Medbuli “Ülkede yasa dışı olarak ikamet eden yabancıların, bu kararın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içinde, bin ABD dolarına eşdeğer idari giderleri ödeme (Bir dolar yaklaşık 30,90 cüneyhe eşdeğer) ve Mısırlı bir ev sahibi bildirme şartıyla, statülerini kaydettirmeleri ve ikametlerini yasallaştırmaları gerekir” ifadelerini kullandı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
‘Kısıtlama değil, düzenleme’
Bir hükümet kaynağı, söz konusu kararın ‘kısıtlamayı değil, düzenlemeyi amaçladığını’ söyledi. Çeşitli ülkelerden çok sayıda yerinden edilmiş insanın Mısır’a akınının, ‘Mısırlı yetkililerin bu çok sayıda kişiye hizmet sunmasını ve güvenlik durumunu sürdürmesini sağlayacak kontrollerin oluşturulmasını gerektirdiğine’ dikkat çekti. Bunun, herkesi korumak ve Mısır’a gelen misafirlerin kendi topraklarında ve halk arasında, huzuru bozmaya yönelik her türlü ihlalin önlenmesini amaçlandığını belirtti.
Şarku’l Avsat’a konuşan kaynak, kararın Mısır'da ikamet kurallarını ihlal eden ‘yasadışı olarak ikamet edenleri’ hedeflediğini, bu kişilerin yerel kanunlar gereğince hapis cezasına varan cezalara maruz kalabildiğini ve bu nedenle kararın ‘onlara durumu uzlaştırma ve kendilerine karşı herhangi bir yasal tedbir alınmasından kaçınma fırsatı’ sunduğunu belirtti.
Mısır Kamu Seferberliği ve İstatistik Merkezi Ajansı Başkanı Hayrat Bereket’in son basın açıklamasında, son Sudan krizi öncesi yapılan son gözlemlere ve resmi tahminlere göre, Mısır’da yaşayan yabancıların sayısı 4 milyonu Sudanlı ve 1,5 milyonu Suriyeli olmak üzere 9 milyona ulaşıyor. Ancak “Sudan’daki mevcut durum gölgesinde, sayının yaklaşık 2 milyon ilave mülteci kadar artması muhtemel” görülüyor.
Kaynak, yasal olarak ikamet eden veya Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne (UNHCR) kayıtlı olanların veya herhangi bir amaç için geçerli vizeye sahip olanların ‘kararda ele alınmadığını’ ve durumlarını kaydettirenler için Mısırlı bir ev sahibi kaydetme zorunluluğunun ‘iletişimi kolaylaştırmayı’ amaçladığı belirtti. Bazı sakinlerin, ikamet süreleri boyunca ikamet yerlerini birden fazla kez değiştirebileceklerini ve bu nedenle Mısırlı bir ev sahibini kaydettirmenin, ‘bazılarının yaptığı gibi bir kısıtlama değil, bir tür kolaylaştırma’ olduğuna dikkat çekti. Mısır’ın ‘topraklarında ikamet eden herkesi memnuniyetle karşıladığını ve hem vatandaşlarına hem de misafirlerine karşı görevlerini yerine getirmeye çalıştığını’ vurguladı.
Eleştiri dalgası
Karar, halen devam eden büyük bir paylaşım ve tweet dalgasına yol açtı. Sosyal medya kullanıcılarının bir kısmı karara yönelik eleştiri videoları kullanırken, bir kısmı da kararı memnuniyetle karşıladı ve uygulamanın kapsamı ve bunun getirdiği faydalar hakkında bazı cevaplar vermeye çalıştı. Bu kişiler arasında resmi Mısır resmi haber ajansı MENA’nın eski Genel Yayın Yönetmeni Mısırlı gazeteci Abdulvahid Aşur da var. Aşur, ‘Yıkıcı yabancı medyanın ve sosyal medyadaki bazı kullanıcılarının, turistleri, yatırımcıları ve ülkeye yasal olarak gelen diğer ziyaretçileri korkutmak için bu durumu herkese genişletmelerini’ eleştirdi.
Karara ilişkin açıklamasında ‘bunun yalnızca yasa dışı ikamet edenler için olduğunu, bunun UNHCR’de mülteci olarak kayıtlı olmayan ve herhangi bir türden ikametgahı (iş-yatırım-eğitim ve diğerleri) olmayan kişiler anlamına geldiğini ve her türlü turizmin bununla tamamen hiçbir ilgisi olmadığını’ belirtti.
Öte yandan, bazı kişilere göre, ‘zayıf ahlaklı ve para düşkünü’ olarak tanımladıkları bazı kişilerin uygulamayı istismar edeceği korkusuyla uygulamayla ilgili birçok endişeyi beraberinde getirdi. Bu ihlallerin ‘Mısır’ın kamu güvenliğine yönelik tehlike’ açısından yol açabileceği sonuçların önlenmesini sağlamak için daha fazla gözetim talep edildi.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.