New York Times, Kadın Milli Voleybol Takımı'nı yazdı: "Türkiye kahramanlarını buldu"

"Takımın başarısı Türkiye'de kadınların gücünün en iyi örneği olarak görülüyor"

Türkiye Kadın Voleybol Takımı, pazar akşamı Avrupa Şampiyonası finalinde Sırbistan'la karşı karşıya gelecek (AA)

ABD merkezli New York Times gazetesi, Türkiye Kadın Voleybol Milli Takımı'nın başarısını gündeme taşıdı.

Ben Hubbard ve Gülşin Harman imzasını taşıyan haberde, "Sorunların ortasındaki Türkiye kahramanlarını Kadın Voleybol Takımı'nda buldu" başlığı kullanıldı.

Cuma günü İstanbul'da bir parkta kurulan dev ekranlarda yayımlanan Kadınlar Voleybol Avrupa Şampiyonası'nın Türkiye'yle İtalya arasındaki yarı final maçını takip eden gazete, takımın Türkiye'de kadın gücünün en iyi örneği olarak görüldüğüne dikkat çekti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkiye'deki bazı radikal muhafazakarların takımda "İslami değerlere saldırı" gördüğüne dikkat çekilen haberde, buna karşın ulusal takımın toplumun geniş kesimlerince "ulusal gurur" kaynağı olarak kabul edildiği belirtildi.

Ülkedeki yüz binlerce kişinin takımdaki yıldız oyuncuları sosyal medya üzerinden takip ettiği, saç renklerindeki değişimi ve romantik ilişkilerini konuştuğu aktarılan haberde, cuma akşamı İstanbul'daki parkta maçı canlı takip edenlerin de görüşlerine başvuruldu.

Gazeteye konuşan biyolog Ceren Duyan, "Onlar savaşçılar. Kadınların sporda veya başka alanlarda güzel şeyler yaptığını görünce, bizim de güçlü olabileceğimizi fark ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Türkiye'deki kutuplaşmaya dikkat çekildi

New York Times gazetesi, Türkiye Kadın Voleybol Takımı'yla ilgili hazırladığı haberde son dönemde İspanya Futbol Federasyonu Başkanı'nın bir kadın futbolcuyu öpmesini ve bir BBC muhabirinin Faslı bir kadın futbolcuya takımda hiç eşcinsel oyuncu bulunup bulunmadığını sormasını hatırlattı.

Türk Milli Takımı'nın büyük oranda bu tip tartışmaların dışında kalmayı başardığı belirtilen haberde, buna rağmen oyuncuların kişisel tarzlarının Türkiye'deki kutuplaşmayla bağlantılı şekilde gündeme geldiğine dikkat çekildi.

Türkiye'deki siyasetin genellikle ülkenin seküler geçmişi ve Erdoğan'ın son 20 senedir öncülük ettiği kamusal alanda İslam'ın rolünün artırılması politikaları arasında sıkıştığına dikkat çekilen haberde, voleybol takımının "açık şekilde" seküler tarafa yakın olduğu öne sürülürken şu ifadeler kullanıldı:

Birçok dindar Müslüman kadının yaptığı gibi saçlarını kapatmıyorlar ya da vücutlarını gizleyen kıyafetler giymiyorlar. Onun yerine standart şort, kolsuz üst ve bazı spor dövmeleriyle görülüyorlar.

Polonya maçından sonra Zehra Güneş'in kullandığı, "Türk kadınları olarak, Atatürk'ün gösterdiği yola ışık tutarak yeni nesil için rol model olmaya çalışıyoruz" ifadelerinin hatırlatıldığı haberde, çok sayıda nefret söyleminin hedefi olan Ebrar Karakurt'un Yeni Akit gazetesi tarafından "milli utanç" olarak anılmasına dikkat çekildi.

Türkiye'nin uzun yıllardır sporu, kendini küresel olarak ortaya koyma yollarından biri olarak gördüğüne dikkat çeken Britanya merkezli Huddersfield Üniversitesi'nden Dağhan Irak, "Uluslararası karşılaşmalarda başarılı olmak, Türk sporu için her zaman bir motivasyon kaynağı ve Batılı ülkeler kadar güçlü ve başarılı olduğumuzu kanıtlama aracıydı. Bu bizim toplumumuzun spor ruhunun önemli bir parçası" diye konuştu.

Hükümetin takımın profiliyle ilgili her şeyi beğenmediğini ancak Erdoğan'ın muhtemelen takımın ilham verici değerini takdir ettiğini belirten Irak, "Erdoğan, yaşam tarzı tartışmalarından çok takımın yarattığı ulusal gururla daha fazla ilgilidir" ifadelerini kullandı.


Independent Türkçe, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU