Facebook kullanmanın stresli bir iş olduğunu söyleyen Facebook kullanıcılarının, siteye bağımlı olma riskinin daha yüksek olduğu ortaya çıktı.
Almanya'daki Lancaster ve Friedrich-Alexander Üniversitesi'nden araştırmacılar 444 Facebook kullanıcısı üzerinde inceleme yaptı. Buna göre kullanıcılar Facebook'a ne kadar sıklıkla giriş yaparsa sitede kalma olasılıklarının o kadar yüksek olduğu belirlendi.
Kullanıcılar ayrıca Facebook'ta sohbet etmek, oyun oynamak, haberleri incelemek ve güncellemeleri yayımlamak gibi etkinlikler arasında geçiş yaptığını da belirtti.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Salı günü Information Systems Journal adlı bilimsel yayında yer alan araştırma, platformun farklı unsurlarından daha uzun bir zaman diliminde faydalanmanın, artan teknoloji bağımlılığı ihtimaline yol açtığına dair uyarıyor. Araştırmacılar bu durumu "tekno-stres" olarak adlandırıyor.
Araştırma ekibi farklı tekno-stres türleri belirledi. Bunların arasında sitelerin kullanıcıların özel yaşamlarını istila ettiğini hissetmek, aşırı sosyal talebe ve bilgiye maruz kalmak, platformda sık sık yapılan değişiklikler ve güncellemelerle karşılaşmak bulunuyor.
Çalışmanın ortak yazarlarından, Lancaster Üniversitesi İşletme Bölümü'nden Profesör Monideepa Tarafda, “Mantığa aykırı görünüyor olsa da, sosyal medya kullanıcıları strese neden olan platformları terk etmek yerine bu platformları kullanmaya devam ediyor. Sonuçta stresle kullanım bağımlılığı arasında bir belirsizlik ortaya çıkıyor" dedi.
Çalışma, Facebook kullanıcılarının stresle başa çıkmalarının iki farklı yolunu inceledi. Buna göre bazı kullanıcılar sosyal medya hesaplarını kapatıyor, bazılarıysa dikkatlerini aynı sitedeki başka bir yere yönlendirmeyi tercih ediyor.
Friedrich-Alexander Üniversitesi'nden Profesör Sven Laumer şöyle söyledi:
Daha büyük bir sosyal medya alışkanlığına sahip kullanıcıların, platformların başka bir yönünü kolaylıkla bulabildiğini keşfettik. Bu nedenle dikkatlerini başka yöne çevirme gereksinimi duyduklarında siteden çıkmak yerine sosyal medyada kalma ihtimalleri daha yüksek. Kullanıcının sosyal medya alışkanlığı ne kadar güçlüyse sosyal medyayı kullanmaya devam etme ihtimalli o kadar yüksek. Bunu stres etkenleriyle baş etmek için bir dikkat dağıtma aracı olarak kullanıyor ve muhtemelen sosyal medyaya bağımlı hale geliyorlar.
Bamberg Üniversitesi'nde Yardımcı Doçent Christian Maier, Profesör Laumer'le birlikte çalışmanın katılımcılarından verileri topladı. Maier sosyal medya platformlarının bir dizi özelliği olduğunu belirterek “kullanıcıların bu platformları hem stres nedeni hem de bu stresten uzaklaşma aracı olarak görebildiğini" ifade etti.
Maier, “Kullanıcılar sosyal medya kullanımından stres olsalar bile bu stresle başa çıkmak için yine aynı platformları kullanıyor ve kendilerini sosyal medyadaki diğer faaliyetlerle oyalıyor. Sonuçta zorunlu ve ölçüsüz davranış geliştiriyorlar. Sonuç olarak kullanıcılar sosyal medyadan uzaklaşmak yerine kendilerini bu ortama yerleştiriyor ve böylece bağımlılık oluşuyor” diye konuştu.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news
Independent Türkçe için çeviren: Özden Öz
© The Independent