24 tonluk yüzlerce tuğladan elektrik üretilecek

Dünyanın ilk yerçekimi enerji depolama sistemi kuruluyor

Sistemde yüzde 99 oranında sıkıştırılmış topraktan yapılmış tuğlalar kullanılıyor (Energy Vault)

Yerçekiminden yararlanarak enerji üretmeyi amaçlayan İsviçre merkezli Energy Vault girişimi, Çin'in Şanghay kentinde ve ABD'nin Teksas eyaletinde iki büyük tesisin temelini attı.

Şirket, sıkıştırılmış topraktan yapılmış 24 tonluk tuğlalardan yüzlercesini kaldırıp indirerek enerji depolamayı deneyecek.

Bu yeni teknoloji, temelde pompa depolama hidroelektrik sistemlerine benziyor. Söz konusu sistemde su, elektrik talebinin düşük olduğu zamanlarda üretim fazlası enerjiyi kullanarak yokuş yukarı pompalanıyor.

Belirli bir yükseklikte depolanan su, elektrik ihtiyacı olduğunda serbest bırakılarak türbinlerden aşağı akıyor, onların dönmesini ve enerji üretmesini sağlıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Energy Vault'un yerçekimi sistemindeyse beton ve kompozit malzemeden yapılmış devasa, ağır bloklar kullanılacak. Bunlar bir vinçle havaya kaldırılacak.

Vinçlerin talebin fazla olmadığı günlerde şebeke sisteminden gelen fazla enerjiyle çalıştırılması planlanıyor. Bloklar, arz talebin altına düşene kadar yüksekte asılı tutulacak.

Bunlar, serbest bırakıldıklarında türbinleri döndüren ve elektrik üreten kabloları çekecek.

Şanghay'da bir rüzgar enerjisi tesisinin bitişiğinde açılacak sistem, yenilenebilir enerjiyi kullanacak. Aynı zamanda da yerçekiminden yararlanan ilk enerji depolama sistemi olacak.

Sistemin 2023'ün 4. çeyreğinde tamamen şebekeye bağlanması bekleniyor.

Şirket, saniyede 1,8 metre hareket ettirilebilen her tuğlanın bir megawatt elektrik üretebileceğini ve toplamda en az yüzde 80 verimlilik sağlayabileceğini belirtiyor.

Firma halihazırda İsviçre'deki genel merkezinin yakınında minyatür bir pilot sistem inşa etti ve önemli miktarda enerji üretmeyi başardı.

Şanghay'daki tesis 120 metre yüksekliğinde ve 100 megavatsaatlik depolama kapasitesine sahip.

CNET'in aktarımına göre bu, 3 bin 400 evin bir gün boyunca elektrik ihtiyacını karşılamaya yetiyor.

Teksas'taki tesis de yine yakındaki bir enerji şirketine 36 megawatt saat kapasite sağlayacak şekilde tasarlandı.


Independent Türkçe, Futurism, CNET

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU