Azerbaycan'da muhalefet partileri kapanma tehdidiyle karşı karşıya

112 yıllık Musavat da kapanma tehdidiyle karşı karşıya

Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi'nde 125 vekil bulunuyor (Azerbaycan Devlet Başkanlığı)

Azerbaycan'da yürürlüğe giren yeni siyasi partiler yasası ülkenin önde gelen üç siyasi partisini kapanmanın eşiğine getirdi.

Ocakta yürürlüğe giren yeni yasa siyasi partilerin en az 5 bin üyesi olmasını ve bu üyelerin isimlerinin, adreslerinin ve telefon numaralarının yetkili birimlere verilmesini öngörüyordu.

Üç siyasi partinin bu koşulları yerine getiremediği belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ülkede bir partinin kapatılmasına karar verildiği zaman, toplantı yapması ve finansal işlemler yürütmesi de tamamen yasaklanıyor.

Yeni yasanın ilk kurbanı ise Cumhuriyetçi Alternatif Partisi (REAL) oldu. 

Neredeyse tamamını hükümet yanlısı partilerin oluşturduğu parlamentoda tek sandalyesi bulunan REAL'in genel başkanı Ilgar Mammadov 17 Temmuz'da, yaptıkları başvurunun Adalet Bakanlığı tarafından reddedildiğini söyledi.

Mammadov, bakanlığa ilettikleri 5 bin kişilik listeden sadece 463'ünün doğru olarak kabul edildiğini ve bir ay içinde durumu düzeltemezlerse partinin kapatılacağını belirtti.

112 yıllık parti kapanabilir

REAL'den sonra yeni yasanın etkilediği ikinci partiyse Musavat oldu. 1911'de kurulan partinin lideri Arif Hacılı 19 Temmuz'da yaptığı açıklamada, Adalet Bakanlığı'nın başvurularını "bekledikleri gibi" reddettiğini söyledi.

Hacılı, "Aldığımız mektup, 5 bin 212 kişilik listeden 2 bin 776 kişinin bilgilerinin doğru girilmediğini söylüyor. Aradıkları 250 kişi parti üyesi olmadıklarını söylemiş, 11 kişi tekrar yazılmış vb. örnekler var" dedi.

Aynı gün benzer bir açıklama da Sovyetler Birliği'nin dağıldığı dönemde kurulan ve bağımsızlığın ilk yıllarında kısa bir dönem iktidarı alan Azerbaycan Halk Cephesi Partisi'nden geldi.

Parti lideri Ali Kerimli, "Tüm yasal yolları kullanacağız. Yasal yollar engellenirse, önümüzde siyasi yollar olacak. Hükümetin gerçek muhalefeti yok ederek tek parti sistemi yaratma politikasıyla uzlaşmayacağız" diye konuştu.

Hükümetin uydu partileri kendilerini feshetti

Azerbaycan'da siyasi partiler yasasının yürürlüğe girdiği ocaktan bu yana kapanan partilerin birçoğu iktidardaki Yeni Azerbaycan Partisi'nin uyduları olarak kurulan hükümet destekçisi partilerdi.

Bu partilerin önemli bir kısmı kendilerini feshetti. Adalet Bakanlığı şu ana kadar kendini fesheden parti sayısının 31 olduğunu açıkladı.

Ülkedeki bazı bağımsız gazeteciler ve uzmanlar ise kapanma tehlikesi yaşayan REAL, Musavat ve AHCP'yi eleştiriyor. Bu partiler, hükümetin verdiği birkaç tavizin ardından yasaya uyum sağlamaya çalışmakla suçlanıyor.


Independent Türkçe, Eurasianet, Global Voices

DAHA FAZLA HABER OKU