Sonunda gösterime giren Oppenheimer'ın seks sahneleri izleyicilerden karışık tepkiler aldı. Christopher Nolan'ın son filmi, özellikle bir sahnede kutsal Hindu metni Bhagavad Gita'nın görünmesi nedeniyle eleştirildi.
Filmdeki seks sahneleri, Oppenheimer daha gösterime girmeden, içerdiği çıplaklık ve cinsellik nedeniyle R derecelendirmesi aldığında heyecan yaratmış ve merak uyandırmıştı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Oppenheimer, Nolan'ın sevişme sahnesi içeren ilk filmi ancak yönetmen, J. Robert Oppenheimer'ın hayatını ve Jean Tatlock'la yoğun ilişkisini doğru bir şekilde yansıtmak için bunun gerekli olduğunu ifade etmişti. Ancak bazıları, filmdeki cinsel içerikli sahneleri saldırgan buldu.
Oppenheimer'ı izleyenler, filmde edebiyat tarihi ve felsefedeki en önemli metinlerden biri kabul edilen Bhagavad Gita'nın yer aldığı seks sahnesine duydukları öfkeyi Twitter'da dile getirdi.
HarrisSultan adlı kullanıcı, kutsal bir kitabın seks sahnesinde kullanılmasının saygısızlık olduğunu öne sürerek Oppenheimer'ı eleştirdi.
Kullanıcı şöyle yazdı:
Hindular Oppenheimer filminde Bhagwad Gita'dan bahsedilmesini kutluyor ancak Hollywood'un Gita'ya açıkça saygısızlık etmesi karşısında kızgın ve şaşkınlık içinde kalıyor. Seks yaparken kutsal ayetlerden bahsetmek saygısızlık ve ırkçılık olarak görülüyor.
Bazı izleyiciler de sahnenin tarihsel olarak doğru ya da gerekli olmadığına dikkat çekti. Bir kullanıcı, "Bir seks sahnesi sırasında Bhagavad Gita'yı mı okuyorsunuz? Bu ne saçmalık böyle? Senaryoda tarihi açıkça manipüle etmişsiniz. O sahneden sonra filmi hemen terk ettim. Utanç verici" diye yazdı.
Bir sosyal medya kullanıcısı da tüm Hinduların Bhagavad Gita'yı kutsal bir kitap olarak görmediğini ileri sürdü.
Hindular Gita'yı kutsal bir kitap değil, ilahi bir bilgi kitabı olarak görür.
*Bundan sonrası spoiler içerir, bizden uyarması*
Söz konusu seks sahnesinde Robert Oppenheimer rolündeki Cillian Murphy ve Jean Tatlock'ı canlandıran Florence Pugh, ilişki sırasında durup ayağa kalkıyor, kitaplığa giderek Bhagavad Gita'nın bir baskısını alıyor ve Murphy'den okumasını istiyor. Murphy, Oppenheimer'ın ilk nükleer bomba patlatıldığında aklına gelen ve Bhagavad Gita'dan alıntılanan "Ben Ölüm oldum, dünyaların yok edicisi" dizesini okuyor ve ilişki yeniden başlıyor.
Doğu bilgeliğinin kaynaklarından biri olarak görülen Bhagavad Gita, Hindistan'ın en büyük destandan Mahabarata'nın 18 bölümünden biri. Hintlilerin kutsal kitabı olarak anılan Bhagavad Gita, filozofları ve bilgeleri etkilemesiyle biliniyor.
Independent Türkçe, ScreenRant, Variety