Düzensiz göçle ilgili endişeler Belçika'yı bölünmenin eşiğine getirdi

Ayrılıkçı aşırı sağ parti Vlaams Belang iktidara yürüyor

Tom Van Grieken, 2015'te 28 yaşındayken parti liderliğine seçilmişti (AFP)

Belçika'da düzensiz göçle ilgili endişeler, Avrupa'nın birçok ülkesinde olduğu gibi aşırı sağın yükselişini tetikledi.

Ancak diğer ülkelerden farklı olarak Belçika'da aşırı sağın yükselişi ülkenin bölünmesine neden olabilir.

Haziran 2024'te yapılacak seçimlere bir yıldan kısa bir süre kala yapılan son anketler, Flaman bölgesinin bağımsızlığını savunan aşırı sağ Vlaams Belang partisinin ülkedeki en büyük siyasi güç haline geldiğini gösteriyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu durum Belçika'nın kuzeyindeki Felemenkçe konuşulan Flaman bölgesiyle, güneydeki Fransızca konuşulan Valon bölgesi arasındaki gerilimi artırma potansiyeli taşıyor.

Vlaams Belang'ın yükselişinde ciddi bir pay sahibi olan parti lideri Tom Van Grieken, "Belçika'nın bir zorla evlendirme vakası olduğuna inanıyoruz. Eğer çiftlerden biri boşanmak istiyorsa, yetişkinler olarak oturup konuşuruz. Düzenli bir bölünme sonucuna gelmek zorundayız. Eğer bizimle masaya oturmak istemezlerse, bunu tek taraflı yaparız" diye konuştu.

Belçika'da ayrılıkçı hareketler ve güneyle kuzey arasındaki gerilimli rekabet çok uzun bir süredir gündemde olsa da, 12,6 milyonluk nüfusa ev sahipliği yapan ülkenin bölünmesi sürpriz bir sonuç olarak görülebilir.

Zira güneyle kuzey arasındaki gerilim son yıllarda ciddi şekilde azalmış, ülkedeki Flamanlar uzun süredir talep ettikleri siyasi haklar ve anadil haklarına kavuşmuştu.

Ancak iktidara yürüyen Vlaams Belang'ın oyları sadece bağımsızlık yanlılarından gelmiyor. 


Flaman bölgesinde düzensiz göçün en büyük sorun olarak görüldüğüne dikkat çeken Ghent Üniversitesi'nde Nicolas Bouteca, "Vlaams Belang, Flaman seçmenler için çok önemli olan göç meselesini sahipleniyor. Başarılarının altında yatan temel neden bu" diye konuştu.

Konuyla ilgili yapılan bir araştırma Vlaams Belang'ın potansiyel seçmenlerinin göçü en önemli siyasi konu olarak gördüğünü, onu ise vergiler ve ekonominin takip ettiğini ortaya koydu. Aynı araştırma devlet yapısında yapılacak reformlarınsa seçmenler tarafından çok daha az önemsendiğini tespit etti.

Ancak parti lideri Van Grieken, partisinin Flaman bağımsızlığına desteğini kimseden saklamadığının altını çiziyor.

İktidara gelmeleri durumunda uygulayacakları programın bir numaralı maddesinin bağımsızlık olduğunu söyleyen Van Grieken, "Bağımsızlık fikri her seçmeni duygusal olarak harekete geçirmeyebilir ama bağımsızlık karşıtı herhangi birinin bize oy vereceğini düşünmüyorum" ifadelerini kullandı.


Independent Türkçe, Politico, Brussels Times

DAHA FAZLA HABER OKU