AFP, depremde yerle bir olan Antakya'yı yazdı: "Yıkıntılardan yeniden doğuyor"

"Yaşayan bir tarih"

Depremlerde Hatay, en fazla zarar gören illerden biri oldu (AFP)

Fransız haber ajansı AFP, 6 Şubat depremlerinde yerle bir olan Hatay'ın Antakya ilçesindeki restorasyon çalışmalarını yazdı. 

"Türkiye'deki Antakya, taş üstüne taş koyarak yıkıntılardan yükseliyor" başlıklı haberde, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı ekiplerin, depremde hasar alan dini ve kültürel öneme sahip binaları numaralandırarak restore etmek için çalışmalar düzenlediği belirtildi.

Bakanlıktan kimliğini paylaşmayan bir yetkili, "Bir bina çok hasarlıysa yapabileceğimiz bir şey yok. Fakat müdahale edebileceğimiz bir durum olursa, binayı taş taş ayırarak söküyoruz" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yetkili, bu taşların belirli bir sırayla numaralandırılarak, ileride binaların restorasyonu için kullanılacağını söylerken, bakanlığa bağlı 6 ekibin şehirde benzer çalışmalar yürüttüğünü ifade etti. Çalışmalarda toplamda kaç kişinin yer aldığına dair bilgi paylaşılmadı. 

Haberde, depremden önce Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın şehirdeki 719 binayı tarihi öneme sahip yapı olarak sınıflandırdığına dikkat çekildi.

Ancak Antakya'da ayrı incelemeler yapan İstanbul Teknik Üniversitesi'ne (İTÜ) bağlı ekibin başındaki Umut Almaç, buna en az 800 yapının daha eklenmesi gerektiğini savundu.

İTÜ Mimarlık Bölümü'nden akademisyen, "Aslında bölgedeki temel sorun bu, tarihi öneme sahip bina olarak sınıflandırılması gereken çok fazla yapı var" dedi.

AFP, tarihi yapıların yıkıntılarını inceleyen 40 yaşındaki mimar Gökhan Ergin'in de şu sözlerini aktardı: 

Bu tıpkı bir sanat eseri bulduğunuzda onu müzede korumak için envanterini çıkarmanız gibi bir şey. Antakya'da da aynı şeyi yapmalıyız. Bu binalar sadece toprak ve taştan ibaret değil. Bu yaşayan bir tarih.

Haberde, Antakya'nın Kurtuluş Caddesi'nde yer alan Anadolu'nun ilk camilerinden Habibi Neccar'ın, Hıristiyanlık tarihinin eski ibadethanelerinden Aziz Petrus Kilisesi'nin ve tarihi sinagogların depremde büyük hasar aldığı da hatırlatıldı.

82 yaşındaki rahip Vahit Baklacı, şehrin bu tarihi dokusuna dikkat çekerek, "Antakya binlerce yıllık bir şehir. Buradaki yapılara çok özenli yaklaşmalıyız" dedi.
 

vahit baklacı.jpeg
Baklacı, Antakya'da doğduğu evin üzerine yıkılmaması için bir uyarı yazdı (AFP)


Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde 6 Şubat'ta meydana gelen iki şiddetli deprem, Türkiye ve Suriye'de yaklaşık 55 bin kişinin ölümüne yol açtı.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın salı günkü açıklamasında, depremden etkilenen bölgelerde tekstil ve ilişkili sektörlerde 3 bin 500 kişiye istihdam sağlanması amacıyla 2,5 milyon dolarlık yardım projesi başlatılacağı duyurulmuştu. 


Independent Türkçe, AFP, AA

DAHA FAZLA HABER OKU