ABD yeni uçan robotlarla gelecekteki savaşlara nasıl hazırlanıyor?

Düşman hatlarının gerisinde keşif yapıyor, hava savunma ağlarını bozuyor ve korunan hedefleri vuruyor

Skyborg, diğer daha ılımlı görevleri kolaylıkla üstlenebilmesi için yüksek yoğunluklu çatışmaların üstesinden gelmek üzere tasarlandı / Fotoğraf: Reuters

Geçen hafta ABD Hava Kuvvetleri, "Terminatör" adlı ünlü filmi hatırlatan, geleceğin savaş şekillerinden birini sergiledi.

Yapay zeka destekli katil insansız hava araçları, 'F-35' ve 'F-22 Raptor' gibi en yeni savaş uçaklarıyla birlikte ABD Hava Kuvvetleri pilotlarıyla yan yana savaşıyor.

Bu insansız hava araçlarının operasyonel denemelerine bu yıl sonunda başlanması planlanıyor ve bu, gelecek nesil hava üstünlüğü girişiminin bir parçası olarak 'Lockheed Martin' şirketi tarafından üretilen 'F-22 Raptor' uçağının yerine geçecek olan savaş drone ailesinin üretimine yönelik bir ilk adım.

Bu, teknoloji alanında çığır açan bir gelişme. Bu teknolojik sıçramanın doğası ne ve yapay zeka destekli bu uçaklar, hangi rolü oynuyor? Bu alanda ABD'ye rakip olan başka ülkeler var mı?


Modern savaş cephesi

Ukrayna'nın yarı otonom drone uçaklarını kullanması ve ABD ordusunun geçtiğimiz Kasım ayında otonom olarak çalışan 'Black Hawk' helikopterinin başarılı bir uçuş gerçekleştirmesi, 2020 yılında ABD U-2 casus uçaklarında yapay zeka algoritmalarının başarıyla test edilmesi, ardından, geçen aralık ayında kod adı 'Vista X-62E' olan bir F-16 otonom uçağının, ileri muharebe manevrasına katılması tamamen otonom uçaklarla yapılan hava muharebesinin, modern savaşta bir sonraki cephe olacağının açık bir işareti oldu.

Ancak bu alandaki gelişme, geçen haftanın sonunda başka bir devrimsel noktaya ulaştı. ABD Hava Kuvvetleri, yapay zeka destekli uçan robotlarla savaşan, 'Terminator' filmine benzer bir şov sergiledi.

Bu robotlar, F-35 ve F-22 Raptor gibi modern savaş uçaklarıyla yan yana hareket ederek, gelecekteki savaş alanlarını oluşturacak otonom insansız hava araçları için Hava Kuvvetleri Araştırma Laboratuvarı'nın planlarına göre görev yapacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İşbirlikçi robotlar

İşbirlikçi katil uçaklar programı kapsamında, yapay zeka tarafından kontrol edilen deneysel bir uçak olan 'Kratos XQ-58 Valkyrie' de dahil olmak üzere insansız savaş uçakları bulunuyor.

Bu uçaklar, modern savaş uçaklarının görevlerinde eşlik etmek üzere tasarlanmış olup, hava muharebelerinde koruma ve destek sağlamak için en üst düzey yetenekleri ve güvenliği sunuyor.

Anlık savaş gelişmelerine daha fazla farkındalık sağlayarak, ateş gücünü maksimum seviyeye çıkarmak, daha esnek taktikler sağlamak ve silahların ve takip sistemlerinin dağıtımını artırmak amacıyla tasarlandı. 

ABD Hava Kuvvetleri tarafından yayınlanan bir açıklamada, bu çabaların, dijital simülasyon ve taktik platformlarla insan alternatifi testleri aracılığıyla robotik bağımsızlık kavramlarına geçiş sürecinde yapay zeka (AI) etkinleştirmenin gerekli kapsamı ve miktarını göstermede başarılı olduğu belirtildi.

Bu çabalar, Hava Kuvvetlerinin diğer ortaklarıyla birlikte, 'Skyborg Vanguard' olarak adlandırılan bir proje kapsamında operasyonel denemeler yapmak için de yürütülüyor.  


Skyborg

Bu yeni gelişme, birkaç yıl önce insan pilotlar olmadan savaşan bağımsız robotlara geçmeye karar veren ABD Hava Kuvvetleri için önemli bir gelişme.

Hava Kuvvetleri, 2023 yılına kadar Skyborg projesinin ilk uçağını uçurmayı taahhüt etmişti. Bu, akıllı uçaklar ve jet motorlu insansız hava araçlarının (İHA'lar) birbirleriyle entegre edilmesinin bir sonucu.

Skyborg sisteminin, insan pilotlarını tehlikeli görevlerden kurtarması bekleniyor.  Pilotlu uçaklardan daha ucuz olması planlanıyor. Bu, Hava Kuvvetlerinin daha fazla robotik uçak birlikleri edinmesine olanak sağlayacak.

Bununla birlikte, Skyborg'un tasarımı, deneysel bir savaş uçağının parçası olarak, bir insan pilota yardım sağlayarak veya otonom bir yapay zeka uçağı olarak çalışması amaçlandığından, daha iddialı ve çok yönlüdür.

Skyborg'lar artık düşman hava savunma ağlarını bozmak, düşman hatlarının gerisinde keşif görevleri yürütmek veya yoğun şekilde korunan hava sahasındaki hedefleri vurmak gibi tehlikeli görevleri yerine getirebilen savaş hava araçları olarak görülüyor.

Bu uçaklar ayrıca gizli modda taşıyabilecekleri füze sayısıyla sınırlı gizli savaşçılar olan F-22 Raptor veya F-35 müşterek taarruz uçağı gibi gizli savaş uçakları için havadan havaya füzeler taşıyabilir.


Çeşitli görevler

Air Force dergisine göre, Skyborg uçakları, diğer uçaklar, arazi, engeller ve tehlikeli hava koşullarından bağımsız olarak uçabilen, kalkış yapabilen ve inebilen savaş uçakları olarak tasarlandı.

Bu, diğer uçaklara yakıt ikmali yapma, havacılık için bir irtibat noktası olarak hizmet etme, düşman güçleri hakkında istihbarat toplama ve arama kurtarma operasyonları yürütme gibi bir dizi başka görevi yerine getirmelerini sağlar.

Skyborg ayrıca, yüksek yoğunluklu çatışmalarla başa çıkabilecek şekilde tasarlandı, böylece daha ılımlı görevler için de kullanılabilirler.

ABD Hava Kuvvetleri, birkaç yıl önce Skyborg projesi için bir veya daha fazla şirkete yaklaşık 400 milyon dolarlık sözleşme verdi. Bu sözleşmeler, farklı türde Skyborg uçakları geliştirmeyi kapsıyordu.

XQ-58 Valkyrie insansız hava aracını üreten Kratos Defense, dahil olmak üzere dört şirketin bu programa katılması muhtemeldi.

Boeing, General Atomics ve Lockheed Martin şirketlerinin 'yapay zeka' drone'ları üretimine katılması beklenirken, bu uçakların detayları açıklanmadı.


Devrim niteliğinde konsept 

Defense News, Skyborg konseptinin ABD Hava Kuvvetlerinin büyüklüğünün giderek artması ve pahalı savaş uçaklarının sayısını azaltıp operasyon sırasında daha fazla maliyete neden olması nedeniyle devrim yaratabileceğini belirtiyor.

Ayrıca ABD Hava Kuvvetleri, satın alma seçeneklerinin giderek azalmasıyla da karşı karşıya. Hava Kuvvetleri, F-35E Joint Strike Fighter ve F-15X Advanced Eagle olmak üzere yalnızca iki savaş uçağı satın alıyor.

Her ikisi de 90 milyon doların üzerinde bir maliyete sahipken, Skyborg savaş uçağı, uzun süreli görevler için tasarlandığı için mevcut alternatiflerden çok daha az maliyetli olacak. Bu da Hava Kuvvetlerinin daha fazla para harcamadan filosunu geliştirmesine olanak sağlayacak.

ABD Hava Kuvvetleri'nin Yapay Zeka, Test ve Operasyonlar Başkanı Albay Tucker Cinco Hamilton, herkesin yapay zekanın kalıcı olduğunu ve güçlü bir araç olduğunu anlamasının önemli olduğunu söylüyor.

Skyborg'un geliştirdiği işbirliğine dayalı insansız savaş uçakları türünün devrim niteliğinde olduğunu ve gelecekteki savaş alanını şekillendireceğini ifade ediyor. 
 


Yeni nesil hava hakimiyeti

ABD Hava Kuvvetleri, gelecekte hava üstünlüğünü korumak için iddialı bir proje üzerinde çalışıyor. Hava Kuvvetleri Sekreteri Frank Kendall'a göre, geçen mayıs ayında Yeni Nesil Hava Hakimiyeti için Hava Üstünlüğü Girişimi'nde girişimin amacı, Lockheed Martin tarafından üretilen F-22 Raptor'un yerini alacak bir sistem ailesi yaratmak.

Yeni Nesil Hava Hakimiyeti Girişimi'nin, yerini alacağı F-22'ye göre teknolojide kuşaksal bir sıçramayı temsil eden hava hakimiyeti sistemleri ailesinin hayati bir bileşeni olduğuna işaret etti. 


Yarışı kim önde götürüyor?

Hava Kuvvetleri Bakanı Frank Kendall'a göre ABD bu alanda en iyisi, ancak şimdi ileri adım atmazsa bu avantajını kaybedebilir. Bu nedenle Hava Kuvvetleri, özellikle Doğu Asya'daki siyasi ve askeri gerilimin artmasıyla birlikte, önümüzdeki birkaç yıl içinde insansız hava araçlarını ön cephe filolarına taşımayı umuyor.

Bazı askeri yetkililer, Çin'in 2025 veya en geç 2027 yılında Tayvan'ı işgal etmeye çalışacağını öngörüyor. 
Skyborg projesi, Donanmanın otonom savaş gemileri üzerinde çalışırken, ABD'de inşa edilecek ilk askeri yapay zeka sistemi olma özelliğini taşıyor.

Uluslararası rekabet açısından, Birleşik Krallık kendi yapay zeka kontrollü savaş uçaklarını inşa ediyor. Rusya yeni yarı otonom robotik tankları ortaya çıkarırken, ABD askeri web siteleri Rusya ve Çin'in de jet motorlu benzer otonom uçaklar geliştirmek için çalıştıklarını bildirdi, ancak programlarının doğası hakkında mevcut bilgi çok az.

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU