İsyancı Wagner lideri Prigojin'in Putin'le görüşmesi ne anlama geliyor?

"Kremlin açısından Wagner'i ortadan kaldırmak dezavantajlı"

Wagner savaşçıları, ayaklanmada tanklarla sokaklara inmişti (AP)

ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times (NYT), paralı asker şirketi Wagner'in lideri Yevgeni Prigojin'le Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in görüşmesini değerlendirdi.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, dünkü açıklamasında Prigojin'in yanı sıra Wagner şirketinden üst düzey yetkililerin de yer aldığı 35 kişilik bir grubun, isyanın yaşandığı 23-24 Haziran'dan 5 gün sonra Putin'le görüştüğünü belirtti. 

NYT'nin haberinde söz konusu görüşmenin, "Kremlin'in masraflı bir savaşın ortasında popüler takipçi kitlesine sahip deneyimli bir savaş gücünü tamamen ortadan kaldırmaktan kaçındığını gösterdiği" yorumu yapıldı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Almanya'daki Carnegie Rusya Avrasya Merkezi'nin direktörü Aleksander Gabuev, Putin'in hiçbir şey yaşanmamış gibi davranmayacağını ve ayaklanmanın gerçek sonuçlarının uzun vadede ortaya çıkacağını söyledi.

Gabuev, Kremlin'in şu noktada Wagner'i ortadan kaldırmayı "dezavantaj" olarak gördüğü yorumunu paylaştı.  

Rus istihbaratı üzerine araştırmalar yapan Andrey Soldatov ise Putin'in isyana karışanları "vatan haini" diye nitelediğini hatırlatarak, Rus liderin bunu aslında Prigojin'e katılmayı planlayabilecek komutanların gözünü korkutmak için yaptığını savundu. 

Putin'le Prigojin'in detayları henüz açıklanmayan bir anlaşma yaptığını öne süren Soldatov, şöyle devam etti:  

Birbirlerini tanıyorlar ve karşılıklı olarak birbirlerinden ne bekleyebileceklerini biliyorlar. Dolayısıyla halen işbirliği yapıp birlikte çalışabilirler.

Fransa merkezli siyasi analiz kuruluşu R.Politik'in kurucusu Tatyana Stanovaya ise savaştaki durumdan ötürü Putin'in Wagner'e bir şans daha tanıyacağını ileri sürdü. Stanovaya, şu değerlendirmeyi paylaştı: 

Putin için Prigojin elbette bir hain ama en azından tanıdığı bir hain. Yani kötü niyetten ziyade aptallığından dolayı hata yapan bir kişi.

Wagner isyanı

23 Haziran gecesi başlayan ayaklanmada Wagner savaşçıları, Rusya'nın Güney Federal Bölgesi'nin idari merkezi Rostov-na-Donu'daki askeri karargahı ele geçirmişti.

Prigojin, ilk etapta askerleriyle Rostov-na-Donu'dan başkent Moskova'ya kadar gideceklerini açıklamıştı. Fakat daha sonra Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko'nun 24 Haziran'da devreye girerek sunduğu gerilimi azaltma planını kabul eden Prigojin, birlikleri geri göndererek ayaklanmayı bitirmişti. 

Kremlin'den yapılan açıklamada da Wagner lideri hakkında başlatılan ceza davasının kapatıldığı bildirilmişti.  

Prigojin, isyanın ardından bir süre ortalıkta görülmemiş, daha sonra Belarus'ta olduğu ortaya çıkmıştı. Wagner lideri, geçen hafta ayaklanmada el konan silahlarını almak için tekrar Rusya'ya gitmişti.

Lukaşenko da "Wagner eğitmenlerine kapımız açık" diyerek, paralı askerleri ülkesine davet etmişti.  

NYT, Wagner komutanlarından Anton Yelizarov'un savaşçıların Belarus'a gidebileceğini söylediğini de hatırlattı. Cuma günü bir Rus blogger'la yaptığı söyleşide Yelizarov, "Rusya çağırısa Ukrayna cephesinde savaşmaya da devam ederiz" demişti.


Independent Türkçe, New York Times, Ukrayna Pravdası

DAHA FAZLA HABER OKU