Zelenski'yi kabul eden Erdoğan: Karadeniz Tahıl Koridoru'nun yeniden uzatılmasını temenni ediyorum

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'yi kabul etti

Fotoğraf: AA

Liderler görüşme sonrasında ortak basın toplantısı düzenledi. "Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne desteğimizi tüm platformlarda ifade ettik." diyen Erdoğan, "Adil bir barışın kaybedeni olmaz." diyerek savaşın sonlandırılması çağrısında bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Toplantı sonrası Erdoğan'ın yaptığı konuşmadan öne çıkanlar şöyle:

Yaşananlara karşın Türkiye-Ukrayna dostluğu her anlamda daha da güçlendi. Ukrayna halkı ülkesinin toprak bütünlüğünü ve bağımsızlığını savunuyor. Savaşın engellenmesi için elimizden gelen çabayı sarf ettik. Bu savaşı reddettiğimizi kayda geçtik. Ukrayna ile olan ilişkimizi fiiliyatta da sergiledik. Savaşın uluslarararası hukuk temelinde sona erdirilmesi için en yoğun çaba harcayan ülke olduk. 

Geçtiğimiz yıl İstanbul'da atılan imzalarla Karadeniz Tahıl Girişimi'ni hayata geçirdik. 17 Temmuz'da dolacak olan Tahıl Koridoru Anlaşması'nın uzatılmasını temenni ediyorum. Ukrayna NATO üyeliğini hak ediyor. Adil bir barışın kaybedeni olmaz. Barış arayışlarını geri dönülmesi en samimi arzumuzdur. Ukrayna'nın yeniden ayağa kaldırılması için gereken desteği vereceğiz. Savaşın müzakareler temelinde sona erdirilmesi için gayretlerimizi sürdüreceğiz.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, görüşmeye ilişkin Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "Türkiye'de yoğun bir günü geride bıraktık. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile NATO zirvesini, güvenlik garantilerini, tahıl anlaşmasını, Ukrayna'nın yeniden inşasını ve şirketlerimiz arasındaki savunma anlaşmalarını ele aldık." ifadelerini kullandı.

Zelenski toplantıda ise şunları söyledi:

Türkiye'nin Ukrayna'ya desteği için minnettarım. Ülkemiz için barış isteyen herkese teşekkür ederim. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın NATO üyeliğimize ilişkin sözleri beni ayrıca memnun etti. Karadeniz'de istikrarı sağlamamız lazım.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU