Trump'tan gizli belgelerle ilgili yeni mazeret

Eski ABD Başkanı, Fox News'a verdiği yeni röportajda "Kutuları karıştırıp tüm kişisel eşyalarımı çıkarıp almak istiyorum" dedi

Donald Trump, gizli belgeleri iade etmemesi için yeni bir mazeret öne sürdü: Çok meşguldü.

Eski ABD Başkanı, Fox News'tan Bret Baier'a verdiği yeni röportajda, Beyaz Saray'dan ayrıldıktan sonra Mar-a-Lago'ya götürdüğü yüzlerce çok gizli belgenin kişisel eşyalarıyla "birbirine girdiğini" söyledi.

Trump, "Kutuları karıştırıp tüm kişisel eşyalarımı çıkarıp almak istiyorum. Bunları henüz (Ulusal Arşivler'e) vermek istemiyorum. Bir de görmüş olduğunuz gibi çok meşguldüm" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trump geçen hafta Miami'de gizli belgeleri kasıtlı biçimde yanlış kullanmak, adaleti engellemek ve yalan beyanda bulunmakla bağlantılı 37 federal suçtan mahkemeye çıkarılmıştı.

Baier, Fox'ta pazartesi gecesi yayımlanan röportajda eski başkana Ulusal Arşivler ve Kayıtlar İdaresi'nin (NARA) belgelerin iadesi talebini neden yerine getirmediğini soruyor.

Trump cevaben, "NARA'nın bu şeyleri geri alabilmesinin yegane yolu, 'Lütfen, lütfen, lütfen, geri alabilir miyiz?' diye sormasıdır" diyor.

Baier bunun üzerine NARA'nın belgeleri geri istediğine ve Trump'ın reddetmesi üzerine Adalet Bakanlığı'ndan mahkeme celbi talep ettiğine dikkat çekiyor.

Adalet Bakanlığı'nın iddianamesine göre hassas belgeler arasında ABD'nin nükleer kapasitesine dair veri, istila planları ve savunma kabiliyetleri yer alıyordu.

Fox sunucusu daha sonra Trump'a, iddianamede yer alan, yardımcısı Wal Nauta'ya belgeleri "avukatlara mahkeme celbine uymağı halde tamamen uyduğunu bildirmelerini söyledikten sonra" taşımasını emrettiği iddiasını sordu.

Kutuları göndermeden önce, tüm eşyalarımı çıkarmak zorundayım. Bu kutularda her türden şey birbirine girmiş.

Trump daha sonra 2020 başkanlık seçimlerinin çalındığı yalanlarını tekrarladı, önseçimdeki Cumhuriyetçi rakiplerine hakaret etti ve Fox'un izleyici kaybettiğine ilişkin espri yaptı.

Washington'da Sorumluluk ve Etik için Vatandaşlar (Citizens for Responsibility and Ethics in Washington) adlı gözlemci kurum, Trump'ın yorumlarının mahkemede kabul görebileceğini Twitter'da belirtti:

Trump aleyhindeki en büyük kanıt, Trump'ın konuşmasıdır.

Trump, geçen salı Bedminster'daki özel kulübünde destekçilerine yaptığı konuşmada bahanelerini yineledi.

Birçok kişi bana bu kutuları niye tuttuğumu, neden bunları istediğimi sordu.

Yanıt, Başkanlık Kayıtlar Yasası kapsamındaki tüm haklara sahip olmam dışında, bu kutuların her türden kişisel eşya içermesidir. Bir sürü şey, gömlekler ve ayakkabılar, her şey.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU