Yeni araştırma, altın nanoparçacıkların şaraplardaki kükürt bileşiklerini yakalayarak aromalarını iyileştirdiğini ortaya koydu.
Buna göre, şarapların depolandığı yüzeyleri altın nanoparçacıklarla kaplamak, şaraptaki istenmeyen ürünlerin sıvıya karışmasını önleyebilir. Üstelik bu nano parçacıklar yeniden kullanılabileceği için maliyeti de çok fazla artırmayacağı düşünülüyor.
Özellikle kükürt bileşikleri, hem büyük hem de küçük ölçekli üretimlerde hem kırmızı hem de beyaz şarapları etkileyebiliyor.
Şarapların kalitesini bozan tüm kusurların yüzde 30'u kükürt bileşiklerinden kaynaklanıyor. Bu da endüstrinin uzun süredir başını ağrıtan, maliyetli bir sorun.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Avustralya Şarap Araştırma Enstitüsü ve Flinders Üniversitesi'nden araştırmacılarsa bu soruna altınla çözüm üretti.
Ekip, önce ince bir tabakayı altın nanoparçacıklarla bezedi. Sonra laboratuvarda, nanoparçacıkla güçlendirilmiş kaplama üzerinde küçük kırmızı ve beyaz şarap damlalarını test etti.
Hakemli bilimsel dergi Science of Food'da yayımlanan deneyde, 24 saatin sonunda şaraplardaki serbest hidrojen kükürtün yüzde 45 kadarının sıvıdan ayrıştığı gözlemlendi.
Ekip bu yüzey kaplamasının çeşitli malzemelere uygulanabileceğini söylüyor.
Örneğin katıları çıkarmak için kullanılan filtreleme cihazlarından, şarabın bekletildiği kaplara veya sürahilere kadar birçok malzemede uygulanabilir.
İçkinin tadının bozulmasını önleyecek bu kaplama, daha sonra temizlenip yeniden kullanılabilir.
Avustralya Şarap Araştırma Enstitüsü'nün baş araştırma bilimcisi Agnieszka Mierczynska-Vasilev, "Yeni yaklaşımın önemli bir yararı, kolayca uygulanabilir ve yeniden kullanılabilir olması" diye konuştu:
Burada kaplamalı yüzeyin doğrudan şaraba temas ettiği ve ardından belirli bir süre sonra kaldırıldığı tek adımlı bir süreç var.
Independent Türkçe, Science Alert, IFL Science, The Drink Business
Derleyen: Çağla Üren