Rus güçlerinin Ukrayna'nın doğusundaki Bahmut'u alması Rus medyasında, Kızıl Ordu'nun 1945'te Berlin'i ele geçirmesine benzetildi.
Kentin Sovyet dönemindeki ismi Artyömovsk'u kullanan Rus gazete ve televizyonları, konuyla ilgili haberlerinde Rusya lider Vladimir Putin'e övgüler yağdırdı.
Rusya'nın en çok izlenen televizyon kanalı Channel One pazar gecesi yaptığı yayında, "Ele geçirilemez Artyömovsk efsanesi ezildi. Bunlar tarihi olaylar" ifadelerini kullandı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Haberde Rusya ve Wagner bayrakları taşıyan askerlerin bir enkazın üzerinde "Zafer!" diye bağırdıkları görüntüler izleyiciye aktarılırken, muhabir ise herkesin görebilmesi için bayrakların binanın üzerine çıkarıldığını söyledi.
Kanala konuşan Bahmut'taki bir Rus savaşçı, "Berlin'deki dedelerimizle aynı duyguları hissediyorum" sözleriyle II. Dünya Savaşı'nın sonunu simgeleyen Kızıl Ordu'nun Berlin'e girişine gönderme yaptı.
Bir diğer büyük devlet kanalı Russia 1'da yayın yapan muhabir ise Bahmut'taki savaşta Ukrayna'nın yenildiğini ve Rus güçlerinin artık Siversk, Kostyantynivka ve Kramatorsk'a ilerleyebileceğini söyledi.
Kremlin'e yakın tabloid gazete Komsomolskaya Pravda haberi manşetten, "Bahmut alındı. Sırada ne var? Şehir yeniden Artyömovsk oldu" ifadeleriyle duyurdu.
Moskovsky Komsomolets gazetesiyse, "Dönüm noktası Artyömovsk" ifadelerini kullanırken, "Ukrayna ordusu önemli kalesini elinde tutamadı" değerlendirmesini yaptı.
Devlet haber ajansı RIA Novosti'de Viktoria Nikiforova imzasıyla yayımlanan köşede ise, "Bahmut'taki 224 günlük çatışma Rusya'ya Ukrayna ordusunun en iyi birliklerini ve ekipmanlarını yok etme fırsatı verdi. Bahmut'un stratejik değeri buydu. Bu durum Ukrayna'yı yönetenleri karşı taarruz ertelemeye zorladı" dendi.
Moskova yönetimi ve Wagner güçleri Bahmut'un tamamen ele geçirildiğini söylese de, Ukrayna yönetimi kentte hâlâ küçük bir bölgeyi ellerinde tuttuklarını söylüyor.
Rusya'nın kontrolündeki Donetsk kentinin 55 kilometre kuzeyinde bulunan Bahmut'ta savaş öncesinde 80 bin kişi yaşıyordu. Tuz ve alçıtaşı madenleriyle çevrili kent önemli bir sanayi bölgesiydi.
Ukrayna'nın SSCB'nin parçası olduğu dönemde Artyömovsk ismiyle bilinen kent ayrıca yer altı mağaralarındaki köpüklü şarap üretimiyle de biliniyordu.
Kentin ismi 2016'da Bahmut olarak değiştirilmişti.