Cebelitarık Boğazı'nda bir haftalık seyahate çıkan Britanyalı çiftin yatına katil balinalar saldırdı. Mürettebatın yardımıyla saldırıyı atlatan Janet Morris ve Stephen Bidwell, yaşadıkları korku dolu anları Daily Mail'e anlattı.
İkili, 2 Mayıs'ta Fas'ın Cebelitarık kıyısındaki kenti Tanca'nın açıklarındayken yatın darbe aldığını söyledi. Mürettebatın "katil balina" diye bağırdığını belirten çift, bunun ardından güverteye koştuklarını ifade etti.
Sayısı en az 6 olan hayvanların bir saatin ardından yatın peşini bıraktığı açıklandı. Suda, yattan kopan bazı parçalar olduğu da görüldü.
Morris "Onları gördüğüme inanamadım. Bu çok nadir yaşanıyor" dedi. Saldırıyı soğukkanlı kalarak atlattıklarını belirten 58 yaşındaki kadın şöyle konuştu:
Şaşırtıcı şekilde sakindik fakat içten içe 'Aman Tanrım' diyorduk. Değerli eşyalarımızı ve pasaportlarımızı yanımıza aldık. Cankurtaran salını hazırlamakla ilgili konuştuk… Kaptan çok sakin ve tertipliydi. Bu da herkesin işini yapmasını sağladı.
Bidwell de "Hepimiz sakin kaldık çünkü herhangi birimiz endişelenirse bunun bulaşıcı olacağının farkındaydık" ifadesini kullandı:
Katil balinalar kovalamacanın heyecanını seviyor. Bu yüzden aslında durmamız gerekirdi ama rüzgar yüzünden bu mümkün olmadı.
Yaklaşık 14 metrelik yatın dümeni saldırıda zarar gördü.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Avrupa'yla Afrika'yı birbirinden ayıran Cebelitarık Boğazı, katil balina popülasyonu sebebiyle "katil balina geçidi" diye de biliniyor.
Orka diye de bilinen katil balinalar, yunus ailesinin en büyük üyesi. Bu hayvanlar 80-90 yıl yaşayabiliyor ve bütün hayatları boyunca aileleriyle kalıyor.
Balık, deniz kaplumbağası, kuş, fok ve köpekbalıklarıyla beslenen orkalar 2005'te nesli tehlikedeki tür olarak kabul edildi.
Independent Türkçe, Daily Mail, New York Post
Derleyen: Uğurcan Yıldız