Hırvatistan'a bağlı Korčula adlı bir adanın kıyılarında yer alan su altı arkeolojik bölgesinde Taş Devri'nden kalma yol keşfedildi.
Araştırmacılara göre bu eski yol, bir zamanlar bir kara kütlesi üzerinde oturan ama şimdi Akdeniz'in kolu Adriyatik Denizi'nin yaklaşık 4 ila 5 metre altında kalmış bir yerleşim yerine bağlıyordu.
Arkeologlar ilk olarak 2021'de Korčula çevresindeki suların uydu görüntülerini inceleyerek Soline adlı bu arkeolojik alanı belirlemişti.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Zadar Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nden araştırmacı Igor Borzić, ve meslektaşları, yakın zamanda denizin dibinde olağandışı yapılar tespit etti. Bunun ardından ekip, daha yakından bakmak için Adriyatik'e dalış seferlerine başladı.
Bunun sonucunda Korčula'nın batı kıyısındaki Gradina Körfezi'nde 7 bin yıllık bir yolun kalıntıları keşfedildi.
Bu batık yol, Taş Devri'nde bu bölgede yaşayan ve "Hvar Halkları" diye bilinen kayıp bir denizcilik kültürüne aitti.
Üniversite, üst üste dizilmiş taşlardan yapılmış su altı geçidinin görüntülerini de yayımladı.
Üniversiteden yapılan açıklamada, "Korčula adasındaki batık neolitik Soline arkeolojik alanında yapılan sualtı araştırmalarında arkeologlar kendilerini şaşırtan kalıntılar buldu" ifadelerine yer verildi:
Deniz çamuru katmanlarının altında, Hvar kültürünün şimdi su altındaki tarih öncesi yerleşimini Korčula adasının kıyısına bağlayan bir yol keşfettiler.
Yaklaşık 4 metre genişliğindeki yol, Soline'de keşfedilmiş 4 bin 900 yıllık diğer tarihi eserlerden çok daha eski olmasıyla dikkatleri çekiyor.
Ekip, sualtında çakmaktaşından bıçaklar, taş baltalar ve değirmen taşı parçalarının da bulunduğunu aktarıyor.
Eserler, yaklaşık 7 bin yıl önce kuzeydoğu Adriyatik Denizi'nin adalarına ve kıyılarına yerleşen gizemli Hvar halklarına ışık tutacak.
Independent Türkçe, IFL Science, VICE
Derleyen: Çağla Üren