Sızdırılan Pentagon belgeleri, Moskova'nın gizli Prigojin planını gözler önüne serdi

Wagner lideri, son olarak Rusya Savunma Bakanı Şoygu ve Genelkurmay Başkanı Gerasimov'a söverek gündem oldu

Şirketi Kremlin'in yemek işlerini üstlenen Prigojin, "Putin'in şefi" olarak da biliniyor (Reuters)

Sızdırılan gizli Pentagon belgeleri, Rus paralı asker şirketi Wagner'in kurucusu Yevgeni Prigojin'le Savunma Bakanlığı ve ordu arasındaki mücadeleye ışık tuttu. 

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post'un incelediği belgelerde, Prigojin'le Rus ordusu arasında son dönemde gündemden düşmeyen gerginlikle ilgili yeni bilgiler ortaya çıktı.  

Prigojin, dün yayımladığı videoda Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov'a söverek, şubat ayından beri dile getirdiği mühimmat talebini yineledi.

Wagner lideri, mermilerin gönderilmemesi halinde yoğun çatışmaların yaşandığı Donetsk'teki Bahmut şehrinden askerlerini çekeceğini de belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pentagon belgelerinde, ordudaki yetkililerin Wagner'in gerçekten mühimmat alıp almadığına dair net bilgisi olmadığı öne sürüldü. Buna göre mühimmat doğrudan Savunma Bakanlığı'ndan değil Bahmut'taki bir özel görev gücü tarafından dağıtılıyor. 

Bu görev gücünün hangi birime bağlı çalıştığına dair bilgi paylaşılmazken, ordudaki bazı yetkililerin "Prigojin'in iddialarının doğru olabileceğini" düşündüğü bildirildi.

Prigojin, marttaki açıklamasında, yoğun mühimmat talepleri nedeniyle devlete ait ilgili birimlere erişiminin durdurulduğunu da öne sürmüştü.

Wagner çalışanlarının Rus ordusu karargahlarına girişinin yasaklandığını iddia eden Prigojin, savaşçılarını zor durumda bıraktığı için Kremlin'i ihanetle de suçlamıştı.

Belgelerde, Prigojin'in uzun süredir devam eden eleştirilerinden rahatsız olan Savunma Bakanlığı'ının, Wagner liderini durdurmak için onun hakkında bir karalama kampanyası yürütmeyi planladığı savunuldu. 

Ancak bakanlığın, açıklama yapması Kremlin tarafından yasaklanmadığı sürece Wagner lideriyle mücadele edemeyeceğini düşünerek, plandan vazgeçtiği ileri sürüldü. 
 


Gizli belgelerde, ordu yönetiminin Wagner'in hapishanelerden mahkum toplamasını engellediği de iddia edildi.  

Prigojin, şubatta hapishanelerdeki mahkumları savaşçı olarak toplamayı durdurduklarını duyurmuştu. ABD istihbaratına göre Wagner, yazdan bu yana en az 50 bin mahkumu Ukrayna cephesine gönderdi. 

Pentagon belgelerinde Prigojin'in şubatta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le özel olarak görüşüp, hapishanedeki mahkumları askere almayı sürdürmek istediğini söylediği belirtildi.

Wagner liderinin ayrıca Putin'den Ukrayna cephesinde görev yapmaları için "yabancı savaşçıların, Afganların askere alınmasını kolaylaştırmasını" istediği de öne sürüldü. 

Rus devletinin iç güvenlik kurumu Federal Güvenlik Servisi'ne (FSB) ait konuşmaların yer aldığı gizli belgelerde, Putin'in Wagner liderinden konuyu Savunma Bakanlığı'yla görüşmesini istediği savunuldu.

Nisanda sızdırılan gizli belgelerde, Wagner'in Ukrayna ve Mali'de kullanmak için silah almak amacıyla Türkiye'den arabulucularla görüştüğü de öne sürülmüştü. İstihbarat belgelerinde, Türk hükümetinin görüşmelerden haberdar olup olmadığının ya da satışın gerçekleşip gerçekleşmediğinin bilinmediği ifade edilmişti.


Independent Türkçe, Washington Post, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU