Rusya'nın sansürüne takılmak istemeyen gazete, haberleri Counter-Strike'a sakladı

"Rusya'da basın ve ifade özgürlüğünden büyük endişe duyuyoruz"

Birinci şahıs nişancı türündeki Counter-Strike, ilk kez 2000'de oyuncularla buluşmuştu (Reuters)

Finlandiya'nın önde gelen gazetelerinden Helsingin Sanomat, Rusya'daki sansüre yakalanmamak için Ukrayna savaşıyla ilgili haberleri Counter-Strike oyunu üzerinden paylaştı.

Gazetenin genel yayın yönetmeni Antero Mukka, Birleşik Krallık merkezli haber ajansı Reuters'a, Rus okurlarla haberleri paylaşabilmek için yaratıcı bir çözüm bulduklarını söyledi. 

İskandinavya'nın en büyük gazetesi, oyunda Rusça "savaş" anlamına gelen "voyna" kelimesine göndermede bulunarak "de_voyna" adlı bir harita tasarladı ve haberleri buradaki bir gizli odaya yerleştirdi. 

Gizli odadaki içerikler arasında savaşla ilgili yazılar ve fotoğraflar yer alıyor.

Mukka, dün yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: 

Rusya'da basın ve ifade özgürlüğünden büyük endişe duyduğumuz için, Rus takipçilere Ukrayna'daki durumla ilgili güvenilir ve bağımsız gazetecilik sunacak yeni kanallar bulmanın mümkün olabileceğine karar verdik.

Genel yayın yönetmeni, dünyaca ünlü oyunu üreten Valve şirketinden izin almadıklarını da söyledi. Türkiye'de de büyük bir kitleye sahip Counter-Strike'ta oyuncular, istedikleri gibi kendi haritalarını tasarlayabiliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mukka, oyunun Rusya'daki gençler arasında da popüler olduğuna dikkat çekerek, "Eğer Rusya'daki bazı gençler, sırf bu oyun sayesinde Ukrayna'da neler olup bittiğini birkaç saniyeliğine de olsa düşünecekse buna değer" dedi. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in geçen yıl 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan savaşın ardından Kremlin, Ukrayna savaşına dair haberlere yönelik kısıtlayıcı düzenlemeler çıkarmıştı.

Putin, savaşla ilgili dezenformasyon yaptığı tespit edilen kuruluşlara 15 yıla kadar hapis cezası verilmesini öngören düzenlemeyi geçen yıl martta imzalamıştı. Bunun ardından yabancı haber sitelerine erişim engeli getirilmiş, BBC, CNN ve Bloomberg gibi önde gelen Batılı medya kuruluşları da ülkedeki faaliyetlerini askıya almıştı.


Independent Türkçe, Guardian, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU