1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı dünya çapında 134 yıldan bu yana kutlanıyor.
Türkiye'de ilk kez 1923'te resmi olarak kutlanan, bir zamanlar "Bahar ve Çiçek Bayramı" adıyla anılan 1 Mayıs İşçi Bayramı nisan 2008'den bu yana ise "Emek ve Dayanışma Günü" adıyla anılıyor.
"Kanlı 1 Mayıs" olarak tarihe geçen, 1 Mayıs 1977'te resmi rakamlara göre 36 kişinin öldürülmesi sonrası Taksim uzun yıllar kutlamalara yasaklanmıştı.
2007'de gözaltılara rağmen Taksim'e çıkıldı.
AK Parti hükümeti, 2010'da Taksim'i yeniden 1 Mayıs kutlamasına açtı.
3 yıl üst üste sorun yaşanmadan bayram kutlansa da 2013'ten itibaren Taksim Meydanı 1 Mayıs'ta kitlerere kapalı.
Yasak yüzünden Taksim'e bu yılda işçi ve emekçiler çıkamadı.
1977'de hayatını kaybeden işçilerin anması için ise DİSK ve TÜRK-İŞ'in de aralarında bulunduğu bazı sendikaların Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bırakmasına izin verildi.
Türkiye'nin dört yanında 1 Mayıs çoşkusu
İşçi sınıfının dayanışma günü, yurdun birçok yerinde emekçiler tarafından kutlandı.
TÜRK-İŞ, deprem felaketine dikkati çekmek için Adana'da "Yaralar Beraber Sarılacak" sloganıyla program düzenledi.
HAK-İŞ, 6 Şubat Depremleri'nin merkez üssü Kahramanmaraş'ta taleplerini dile getirdi.
DİSK ve KESK ise 1 Mayıs'ı birlikte kutlama geleneğini sürdürdü.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
İki konfederasyon, meslek örgütü ve sivil toplum kuruluşlarıyla 1 Mayıs'da İstanbul Maltepe Miting Alanı'ndaydı.
Taksim'e çıkmak isteyenlere gözaltı
İstanbul'daki buluşma öncesi Taksim'de çıkmak isteyen çok sayıda kişi gözaltına alındı.
Maltepe'deki miting öncesi Taksim Meydanı'nda açıklama yapan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, 14 Mayıs seçimlerini işaret edip "Biliyoruz ki; 2023 1 Mayıs'ı Taksim'in yasaklı olduğu son 1 Mayıs olacak" dedi.
Çerkezoğlu, bu yıl işçi bayramını Türkiye'de tarihsel bir dönemde karşıladıklarını dile getirdi:
Bir yandan deprem felaketinin yarattığı acılar ve yıkım, diğer yandan Türkiye tarihinin en önemli seçimlerinden birisine gittiğimiz bir süreçte 1 Mayıs'ı gerçekleştiriyoruz. Hepinizin bildiği gibi 1 Mayıs meydanı Taksim Meydanı'dır. 1976 yılında, ölümsüz genel başkanımız Kemal Türkler'in öncülüğünde ilk kez bu meydanda 1 Mayıs, kitlesel biçimde kutlanmıştır ve o günden bugüne de 1 Mayıs meydanı Taksim Meydanı'dır. 1977'de onlarca arkadaşımızı kaybettik, yıllarca Taksim'in ve 1 Mayıs'ın özgürleştirilmesi mücadelesini verdik. Bugün yine 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı haksız ve hukuksuz biçimde işçi sınıfına kapalı. Biz biliyoruz ki bu 2023 1 Mayıs'ı Taksim'in yasaklı olduğu son 1 Mayıs olacak"
Maltepe'ye giriş sabah 10.30'da başladı
İstanbul Maltepe'deki miting öncesi binlerce kişi sabahın erken saatlerinde yaklaşık 500 metrelik uzun bir kortej oluşturdu.
Kortej yaklaşık bir kilometrelik yürüyüş sonrası miting alanına ulaşabildi.
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarının gerçekleşeceği Maltepe miting alanına girişler 10.30'dan itibaren başladı.
Sendika ve STK'ların oluşturduğu kortejle birlikte, pankart ve bayraklarla gelen binlerce kişi Maltepe Orhangazi Şehir Parkı çevresinde toplandı.
Polis miting alanına açılan iki giriş noktası ve sahil yolunda güvenlik önlemleri aldı.
Kutlamaya katılanlar, güvenlik noktalarındaki kontrollerin ardından konuşma ve konserleri bekledi.
Polis, Türkiye Komünist Partisi/Marksist-Leninist'in kurucu lideri İbrahim Kaypakkaya pankartları taşıyan 15 kişiyi gözaltına aldı.
DİSK: Kardeşliğin ve emeğin Türkiye'sini birlikte kuracağız
İstanbul Maltepe'deki mitinge Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK)'in yanı sıra Türk Mimar Mühendis Odaları Birliği (TMMOB), Diş Hekimleri Birliği (TDB) ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) "Emek Bizim, Gelecek Bizim” sloganıyla katılım gösterdi.
1 Mayıs 2023'ün tarihsel önemine işaret eden DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu, "Kötülük ve iyilik, hırsızlıkla alın teri arasında seçim yapacağımız 14 Mayıs'ta da yan yana olacağız. Ve bu kötülük düzeninden hep birlikte kurtulacağız. Bu düzeni değiştirecek üretimden gelecek gücümüzle eşitliğin, özgürlüğün, adaletin, barışın ve kardeşliğin, emeğin Türkiye'sini hep birlikte kuracağız” diye konuştu.
Maltepe'de pankart enflasyonu
İstanbul'daki kutlamalarda işçi, emekçi ve öğrencilerin taşıdığı pankartlar da dikkat çekti.
Pankartlar arasında "1 Mayıs alanı Taksim'dir", "Yurdumun mutlu günleri için 1 Mayıs" gibi son yıllardan tanıdık dövizlerin yanı sıra seçim ve yaşam pahalılığına vurgu yapan pankartlar da objektiflere takıldı.
"Kısa çöp uzun çöpten hakkını alacak" ve "Soğan mı soyan mı?" gibi mesajlar öne çıktı.
© The Independentturkish