Hindistan, Müslümanların çoğunlukta olduğu Keşmir'de Hinduları silahlandırıyor

Bölgedeki köylerden en az 5 bin kişi, Hindistan ordusu tarafından silahlandırıldı ve eğitildi

Keşmir'deki Dangri köyünde ocak ayında gerçekleşen saldırıda 7 köy sakini hayatını kaybetmişti (AFP)

Nüfusunun büyük çoğunluğu Müslüman olan Keşmir bölgesinde, 500 binden fazla asker bulunduran Hindistan yönetimi bir yandan da bölgedeki Hindu köylerini silahlandırıyor.

Hindistan ordusu tarafından silah altına alınarak eğitilen 5 bin Hindu köylüden biri olan Sanjeet Kumar AFP'ye yaptığı açıklamada, ocakta köylerine düzenlenen saldırının kendisini bu karara ittiğini söyledi.

32 yaşındaki belediye işçisi, "Saldırıyla birlikte dehşete düştük. Ulusumuza kim ihanet ederse benim hedefim odur" diye konuştu.

Keşmir, Hindistan ve Pakistan'ın 75 yıl önceki bağımsızlık ilanından bu yana iki ülke arasındaki temel ihtilaf kaynaklarından biri. 

Hindistan ordusu uzun yıllardır bölgenin bağımsızlığını veya Pakistan'a katılmasını savunan isyancı güçlerle çatışıyor. Çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısı ise on binlerle ifade ediliyor.

Hindular gergin, Müslümanlar endişeli

Hindistan'ı yöneten Hindu milliyetçisi iktidar, geçen yıl Keşmir'de polis memurları ve bölgenin Hindu sakinlerini hedef alan bir dizi cinayetin ardından "Köy Koruma Muhafızları" isimli yeni paramiliter gücün kurulduğunu açıklamıştı. Köy Koruma Muhafızları'nın Pakistan-Hindistan sınırı boyunca silahlandırıldığı belirtildi.

Yeni silahlı kuvvet Hindular arasında oldukça popüler olsa da bölgedeki Müslüman köylüler, Köy Koruma Muhafızlarının bölgedeki sorunları derinleştirmesinden endişe ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bölgede yaşayan yaşlı bir Müslüman köylü konuyla ilgili, "Endişem silahların sadece tek bir topluluğa dağıtılması. Şimdi silahlar gençler tarafından tehdit edercesine sallanıyor. Bu hiçbirimiz için iyi değil. Gerginliğin arttığını hissediyorum" ifadelerini kullanıyor.

Ocak ayındaki saldırının gerçekleştiği Dangri köyünün 55 yaşındaki sakini Murari Lal Şarma ise elindeki tüfeği kucaklayarak, "Silahlı veya silahsız, saldırıya uğruyoruz. Ama şimdi karşılık verebilirim" şeklinde konuşuyor.

Paramiliter güçleri eğiten bir Hint subayıysa, yeni silahlanan köylülerin sürekli alarm durumunda olduğunu ve gece devriyeye çıkmadan önce yanlışlıkla ateş altına alınmamak için köylülere haber verdiğini söylüyor.

AFP'ye konuşan Hindistan Enformasyon Bakanlığı sözcüsüyse köylülerin saldırı amaçlı değil savunma amaçlı silahlandırıldığını söyledi.

Hindistan'da ilk olarak 1990'ların ortasında bölgedeki sivilleri silahlandırma yoluna gitmişti.

Hint yönetimine karşı silahlı isyanın pik yaptığı bir dönemde, yaklaşık 25 bin adam ve kadın silah altına alınarak köy koruma komiteleri kurulmuştu.

Ancak daha sonraki süreçte insan hakkı örgütleri, bu komitelerin sivillere karşı suçlar işlediğini öne sürmüş, silahlı gruplara karşı en az 210 cinayet, tecavüz ve gasp davası açılmıştı. Bu davalarda sanıkların yüzde 2'sinden azı hüküm giydi.


Independent Türkçe, AFP, NDTV

DAHA FAZLA HABER OKU