Guatemala Cumhurbaşkanı Giamattei: Çin'e karşı Tayvan'ın bağımsızlığını destekliyoruz

Pekin yönetimi "Kötülerin tarafını tutmamalarını tavsiye ediyoruz" yanıtını verdi

Gaimattei'nin (solda) pazartesi başlattığı Tayvan ziyareti, 4 gün sürecek (Reuters)

Guatemala Cumhurbaşkanı Alejandro Gaimmattei, Tayvan'a gerçekleştirdiği iadeyi ziyarette Çin'e karşı adanın bağımsızlığını desteklediklerini duyurdu.

Gaimmattei, başkent Taipei'de salı günü düzenlenen askeri karşılama töreninde yaptığı konuşmada, ülkesinin "Tayvan'a sağlam bir diplomatik müttefik olarak destek verdiğini" belirtti.

Daha sonra parlamentoda yaptığı konuşmada da Gaimattei, Pekin yönetiminin Tayvan'a karşı saldırgan tutumunun sonlandırılması gerektiğini söyledi.

Guatemala lideri, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: 

Tayvan Boğazı'nın diğer tarafından sürekli kuşatma altında tutulanlarla dayanışma içinde olalım.Guatemala pasifist bir ülkedir. Bu nedenle savaş tamtamlarının derhal susturulmasını talep ediyorum.

Gaimmattei, Taipei yönetiminin bağımsızlık iddiasında haklı olduğunu savunarak, "Guatemala, Tayvan'ın bağımsız bir ulus olarak tanınması yönündeki değişmez tutumunu sürdürmektedir" dedi.

Tayvan lideri Tsai Ing-wen de desteği için Gaimattei'ye teşekkür ederek, şunları söyledi: 

Bu ziyaret vesilesiyle ülkelerimiz arasındaki ilişkileri derinleştirmeyi ve işbirliği fırsatlarını artırmayı dört gözle bekliyorum.

Pekin yönetimiyse Gaimattei'nin ziyaretine tepki gösterdi. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, "Giammattei hükümetine kötülerin tarafını tutmamasını tavsiye ediyoruz" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Guatemala liderinin ziyareti, Tsai'nin ABD'ye gitmesi nedeniyle Washington - Pekin hattında gerilimin tırmanmasının ardından geldi.

Tsai, Çin karşısında Tayvan'ın bağımsızlığını tanıyan iki Orta Amerika ülkesi Guatemala ve Belize'yi ziyaret etmişti. Bu program kapsamında ABD'ye gayri resmi ziyaretlerde de bulunmuştu.

Tayvan lideri, 30 Mart'ta düşünce kuruluşu Hudson Enstitüsü'nün toplantısına katılmış, 5 Nisan'da da ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy ve partiler arası Kongre heyetiyle görüşmüştü.

Bunun üzerine Pekin, 8 Nisan'da ada etrafında üç gün süren yoğun bir askeri tatbikat başlatmıştı. ABD Donanması ise güdümlü füzelere sahip muhrip USS Milius'u Güney Çin Denizi ve Tayvan Boğazı'na göndermişti.
 


Çin - Tayvan gerginliği

II. Dünya Savaşı sonrasında Çin'de Milliyetçi Parti ve Komünist Parti arasındaki iç savaş Komünist Parti'nin zaferiyle sonuçlanmıştı. Mağlubiyetin ardından Milliyetçi Parti liderleri Tayvan'a sığınmıştı.

Soğuk Savaş nedeniyle Batı'yla ilişkilerini koparan Çin'i 1970'lerin başına kadar Birleşmiş Milletler'de (BM) Tayvan ya da resmi adıyla Çin Cumhuriyeti temsil ediyordu.

BM'nin 1971'de aldığı Çin Halk Cumhuriyeti'ni tanıma kararı gerginliği yeni bir boyuta taşımıştı. Kararın ardından Tayvan, BM'den çıkarılmıştı.

Pekin yönetimi, "tek Çin" ilkesini benimseyerek Tayvan'ın kendi topraklarının parçası olduğunu savunuyor. Buna göre Çin, boğaz ve çevresindeki askeri varlığının yanı sıra Tayvan'ın ülkelerle diplomatik ilişkiler kurmasına, BM'de ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor.

Tayvan ise o günden bu yana bağımsızlık arayışını farklı biçimlerde sürdürüyor.


Independent Türkçe, AFP, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU