Diyarbakır merkezli 21 ilde operasyon: Çok sayıda gözaltı var

Gözaltına alınanlar arasında çok sayıda hukukçu, gazeteci ve siyasetçi olduğu kaydedildi

Fotoğraf: AA

Diyarbakır merkezli 21 ilde düzenlenen operasyon kapsamında aralarında gazetecilerin, siyasetçilerin, avukatların ve sanatçıların bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Operasyonda, aralarında gazeteciler Abdurrahman Gök, Ahmet Kanbal, Osman Akın, Kadri Esen, Mehmet Yalçın ve Mıkail Barut; Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı avukat Halise Dakalı, avukatlar Resul Tamur, Özüm Vurgun, Bünyamin Şeker, Berdan Acun, Pirozhan Karali; Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz’in basın danışmanı Sezen Mercan, Amed Şehir Tiyatrosundan Yavuz Akkuzu, Özcan Ateş ve Elvan Koçer Yıldırım ile siyasetçilerin de bulunduğu 126 kişi gözaltına alındı.

Diyarbakır Barosu gözaltıların serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Barodan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının yürütmüş olduğu soruşturma kapsamında, Diyarbakır 3. Sulh Ceza Hakimliğinin vermiş olduğu arama ve gözaltı kararına istinaden bugün sabah saatlerinde Baromuz üyesi meslektaşlarımızın, gazetecilerin ve hak savunucuların evlerine baskın yapılmış, yakalama ve gözaltı işlemleri gerçekleştirilmiştir.

Temel hak ve özgürlüklere son derece keyfî bir biçimde müdahale edilmekte, avukatlar başta olmak üzere hak savunucuları ve bağlı olunan meslek örgütleriyle sivil toplum örgütlerinin yargı eliyle hedef alındığı, ceza tehditlerine maruz bırakıldığı bir süreç yaşanmaktadır. Yakalama, gözaltı, tutuklama gibi koruma tedbirleri, hak savunucuları üzerinde yersiz, gereksiz ve ölçüsüz şekilde kötüye kullanıldığı gözlenmekte, avukat görüş yasağı ile soruşturma dosyasında gizlilik kararı alınmıştır.

Yargılananların haklarındaki suçlamaların niteliği ve sebeplerinden en kısa sürede haberdar edilmesi adil bir yargılamanın gereğidir. Meslektaşımıza ilişkin soruşturma dosyası hakkında kısıtlama kararı ve avukat görüş yasağı bulunmakta olup, avukatlarının soruşturma dosyasına erişimi ve bilgi sahibi olması engellenmektedir. Meslektaşlarımıza, gazetecilere ve hak savunucularına yönelik hukuka aykırı, özgürlük ve güvenlik hakkını ihlal edici uygulamaya son verilmeli, derhal serbest bırakılmalıdır.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Diyarbakır Baro Başkan Yardımcısı Mehdi Özdemir, "Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatı ile 150’ye yakın gözaltı var. Operasyon halen devam ediyor. Gözaltılar devam ediyor. Birçok avukat arkadaşımızın bürolarında aramalar sürüyor. Şu ana kadar bir gerekçe belirtilmiyor. Bize sunulan bir gerekçe yok. Farklı meslek gruplarına yönelik bir operasyon. Aralarında sanatçı, siyasetçi, STK temsilcileri ve avukatlar var. Genel yürütülen bir soruşturma" ifadelerini kullandı.

"24 saat avukat ile görüşme kısıtlaması var"

Özgürlük için Hukukçular Derneği'nin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda ise şu ifadeler yer aldı:

Bu sabah saatlerinde Diyarbakır merkezli yürütülen bir soruşturma kapsamında, birçok üyemizin evi basılarak gözaltına alındı. Dernek binamızda aramalar devam etmektedir. 

Seçim sürecinde derneğimize ve üyelerimize yönelik gerçekleştirilen siyasi operasyona karşı susmuyoruz!

Aynı dosya kapsamında üyelerimiz ile birlikte Diyarbakır Batman ve Urfa illerinden gazeteci, sanatçı, siyasetçi ve yurttaşların da gözaltına alındığı bilgisine ulaştık.

Derneğimize ve diğer demokratik kurumlara karşı yürütülen siyasi operasyona karşı susmayacağız!

Gözaltına alınan üyelerimiz ve müvekkillerimiz hakkında 24 saat avukat ile görüşme kısıtlaması var.

Siyasi operasyonlar, meşru olmayan kısıtlalamalar, baskılar bizi yıldıramaz. Savunma susmayacak! 

Üyelerimizin, meslektaşlarımızın ve müvekkillerimizin yanında olacağız!

Önceki dönem eş başkanımız, şube ve genel merkez yöneticilerimizin de aralarında olduğu üyelerimiz ve gazeteciler, kültür emekçileri ve aktivist gözaltında.

Seçim öncesi demokratik kurumlara yönelen bu saldırıyla karşı tüm meslektaşlarımızı dayanışmaya davet ediyoruz!

İHD: Amed  şube yöneticisi arkadaşlarımız ile haksız yere gözaltına alınanlar serbest bırakılmalı

İnsan Hakları Derneği (İHD) de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Diyarbakır Şube yönetecilerinin gözaltına alındığını açıkladı.

İHD'nin paylaşımında "Diyarbakır merkezli yürütülen bir soruşturma kapsamında avukatlar, gazeteciler, sanatçılar ve siyasetçiler gözaltı altına alındı. Muhalif seslere yönelik izlenen güvenlik politikalarının yansıması olan bu gözaltıları kınıyoruz. Dosyada gizlilik kararı ve avukat görüş yasağı bulunuyor. Hak savunuculuğunu hedefleyen bu hukuksuz uygulamalar son bulmalı, Amed İHD  şube yöneticisi arkadaşlarımız ile haksız yere gözaltına alınan herkes bir an önce serbest bırakılmalıdır" ifadesi yer aldı.

HDP'li yöneticiler de gözaltında

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel de, gözaltına alınanlar arasında parti yöneticilerinin de bulunduğunu duyurdu.

Temel, sosyal medya paylaşımında "Seçim arifesinde iktidar kaybetme korkusuyla yine gözaltı operasyonlarına sarıldı. Sabah partimizin MYK üyeleri, eşbaşkan yardımcıları, gazeteci, sanatçı ve avukatların içinde olduğu onlarca arkadaşımız Amed’te gözaltına alındılar… Kaybetmekten kurtulamayacaksınız!" ifadesini kullandı.

"Seçim sandıklarını koruyacak avukatların hedeflenmiş olması tesadüf değildir"

Konuya ilişkin Halkların Demokratik Partisi'nden de açıklama geldi.

"Seçim sandıklarını koruyacak, hukuksuzluklarla mücadele edecek olan avukatların, kamuoyunu bilgilendirecek gazetecilerin, AKP ile sahada mücadele eden siyasetçilerimizin eş zamanlı olarak hedeflenmiş olması tesadüf değildir" ifadesinin yer aldığı açıklamanın tamamı şöyle:

Bu operasyon sandıkları ve halkın iradesini çalma operasyonudur
 
Tarihinin en büyük seçim yenilgisinin arifesinde olan AKP-MHP iktidarı, yaşadığı panik ve korkuyla partimize, sivil toplum örgütlerine, toplumsal dinamiklere ve muhalefete saldırmaya devam ediyor. Sabah saatlerinde Diyarbakır merkezli 21 ilde yargı eliyle gerçekleştirilen saldırıda aralarında Eş Genel Başkan Yardımcımız Özlem Gündüz, MYK üyemiz Mahfuz Güleryüz, üyelerimiz, gazeteciler, hukukçular ve sanatçıların da bulunduğu 100’den fazla kişi gözaltına alındı.
 
AKP iktidarı ve güdümündeki yargının gerçekleştirdiği bu saldırının nedenini toplum da biz de gayet iyi biliyoruz. 2015’ten bu yana siyasi darbeler, katliamlar, kara propaganda, özel savaş yöntemleri, tehdit, şantaj ve her türlü saldırıyla ömrünü uzatmaya çalışan iktidar, bu sabah gerçekleştirdiği gözaltı furyasıyla da 14 Mayıs seçimlerine yönelik yeni bir darbe sürecini başlatmıştır. Bu operasyon sandıkları ve halkın iradesini çalma operasyonudur. Bu operasyon topluma ve onun siyasi tercihlerine açık bir gözdağı ve tehdittir. 

Seçim sandıklarını koruyacak, hukuksuzluklarla mücadele edecek olan avukatların, kamuoyunu bilgilendirecek gazetecilerin, AKP ile sahada mücadele eden siyasetçilerimizin eş zamanlı olarak hedeflenmiş olması tesadüf değildir. İktidar ilk önce besleyip büyüttüğü çeteleri ve mafyayı sahaya sürerek onlara IŞİD diliyle toplumu tehdit ettirdi, şimdi de polis ve yargı marifetiyle doğrudan seçimlere müdahale ediyor. Sokaklarda açık açık “kafa kesme” tehditleri savuran, seçmenlerimizi çocuklarıyla tehdit eden çetelere dokunmayan yargı ve kolluk AKPve MHP seçim kampanyasına dahil olmuştur.
 
Kaybettikçe saldırganlaşan, saldırganlaştıkça kaybeden AKP-MHP iktidarı asla kendisini bekleyen akıbetten kurtulamayacaktır. Bu saldırılar AKP’nin son çırpınışlarıdır ve asla sonuç vermeyecek beyhude çabalardır. Bu saldırılara en büyük cevabı da halkımız ve iradesi tehdit edilen toplumsal kesimlerin tamamı sandıklarda verecektir. AKP, Diyarbakır merkezli operasyon ile tarihin akışını tersine çeviremeyecektir, aksine Diyarbakır merkezli halk iradesiyle bir daha geri gelmemek üzere siyasi sahneden silinecektir.
 
Bu tehdit ve şantaj düzeninin sona ermesini isteyen, yıllardır uygulanan hukuksuzluklarla hesaplaşma iradesi gösteren herkesi bu saldırılara karşı açık tutum almaya çağırıyoruz. Gözaltına alınan her bir kişinin yerine binleri, on binleri sorumluluk üstlenerek seçim çalışmalarına katılmaya, sandıklara sahip çıkmaya ve darbeye karşı aktif mücadeleye çağırıyoruz. Biz buradayız ve mutlaka kazanacağız!

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU