Azerbaycan'da yüzlerce Şii'nin İran casusluğu suçlamasıyla gözaltına alındığı iddia edildi aldı

İki ülke arasındaki ilişkiler ocakta Azerbaycan'ın Tahran Büyükelçiliği'ne yapılan saldırının ardından hızla gerilmişti

Aliyev ve Reisi, ekimde Astana'da yaptıkları görüşmede yanlış anlaşılmaları gidermek için diyaloğu artırma kararı almıştı (AA)

Yerel medya ve insan hakkı örgütleri, Azerbaycan yönetiminin son haftalarda yüzlerce dindar Şii'yi gözaltına aldığını duyurdu.

Gözaltı vakalarından sadece birkaçını haberleştiren hükümet kontrolündeki medya ise, gözaltına alınan kişilerin İran adına casusluk yaptığını öne sürdü.

Azerbaycan'daki dindar Şiilere yönelik operasyonların, ocakta Tahran'daki Azerbaycan Büyükelçiliği'ne yönelik silahlı saldırı ve martta bir Azerbaycan milletvekilini hedef alan saldırının ardından hızlandığı kaydedildi.

Bakü yönetimi saldırılarla ilgili doğrudan İran rejimini suçlamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

6 Nisan'da ortak bir açıklama yapan Azerbaycan güvenlik birimleri, "İran özel servisi tarafından manipüle edilen ve ödeme yapılan kişilerin ülkeyi istikrarsızlaştırma çabalarını" önlemek için özel operasyonel önlemler alındığını duyurmuştu.

Açıklamada İran'da yaşayan iki Azerbaycan Türkü'nün Azerbaycan'ın Tartar bölgesinde bir "direniş örgütü" oluşturarak ülkede bir Şii teokrasisi kurmayı hedeflediği belirtilmişti. 8 kişinin gözaltına alındığı belirtilen açıklamada, grubun 8 kişiden daha fazla kişiyi örgütlemeyi başardığı ifade edilmişti.

Açıklamada ayrıca İran'ın kontrolünde örgütlenen grubun uyuşturucu kaçakçılığı da yaptığı ve elde ettikleri geliri radikal dinci eylemlere kaynak olarak aktardığı iddia edilmişti.

Yerel insan hakları grubu Defense Line'ın direktörü Rufat Safarov, Berlin merkezli Meydan TV'ye yaptığı açıklamada, "İran'ın Azerbaycan içinde bir casus ağı olduğu doğru. Vatandaşlarımız bu tuzağa bilerek ya da bilmeyerek düşüyor. Bu nedenle, operasyonu gerçekleştiren güvenlik güçlerini destekliyorum. Yine de, gözaltına alınanlar içinde sadece dini vazifelerini yerine getiren ve muhtemelen hükümetin dini özgürlükler politikasını eleştiren masum insanlar olduğunu da düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Safarov, yaklaşık 500 kişinin konuyla ilgili gözaltına alındığını söyledi. Gözaltına alınan kişilerin önemli bir bölümüne casusluk suçlaması değil, uyuşturucu satışıyla bağlantılı suçlamalar yönetildiği kaydedildi.


Independent Türkçe, Eurasianet, Meydan TV

DAHA FAZLA HABER OKU