Soruşturmayı yürüten İsveçli savcı: Kuzey Akım sabotajında baş şüpheli devlet destekli aktörler

"Bu miktarda patlayıcıyı garajında oturan bir karaborsacıdan alamazsınız"

Rusya yönetimi, Kuzey Akım sabotajıyla ilgili Washington'ı suçlamıştı (Reuters)

Rusya'dan Avrupa'ya Baltık Denizi'nin altından doğalgaz taşıyan Kuzey Akım boru hattına yönelik düzenlenen sabotajla ilgili soruşturma devam ediyor.

Soruşturmayı yürüten İsveçli savcı Mats Ljungqvist, sabotajla ilgili ana şüphelinin devlet bağlantılı aktörler olduğunu söyledi.

Sabotajın herhangi bir devletle bağı olmayan, bağımsız bir grup tarafından yapılma ihtimalinin teorik olarak hala mümkün olduğunu belirten Ljungqvist, saldırıda kullanılan patlayıcıların "birçok şüpheliyi elediğini" dedi.

Saldırıyla ilgili birçok teorinin siyasi amaçlı olduğunu söyleyen İsveçli savcı, "Olay, farklı nüfuz çalışmaları için açık bir alan haline geldi. Bu spekülasyonlar, İsveç ve diğer ülkelerden yetkililerin yardımıyla yapılan olay yeri incelemesi ve analizlerden edinilen bilgilere dayanan soruşturmayı etkilemedi" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kuzey Akım sabotajıyla ilgili New York Times ve Almanya merkezli Die Zeit tarafından ortaya atılan bir teoride, saldırının Ukrayna destekçisi 6 kişi tarafından bir yat kiralanarak gerçekleştirilmiş olabileceği belirtilmişti.

The Guardian'a konuşan güvenlik uzmanı Göran Swistek, "Bu miktardaki bir patlayıcıyı, bir inşaat sahasından aşıramazsınız ya da garajında oturan bir karaborsacıdan alamazsınız. Bu kadar patlayıcının sadece bir yat kullanarak taşındığını düşünmek zor. Ama bu, yatın bir çeşit destekleyici rol oynamadığı anlamına da gelmiyor" ifadelerini kullandı.

Konuyla ilgili BM raporunda, 26 Eylül 2022 günü Baltık Denizi'nin altında gerçekleşen üç patlamada birkaç yüz kilo patlayıcının kullanıldığı ifade edilmişti.

İsveçli yetkililer yürüttükleri soruşturma sonucunda bazı parçaların üzerinde patlayıcı kalıntıları tespit etmiş, ancak patlayıcı tipine ilişkin bir bilgi açıklanmamıştı. Uzmanlar, açığa çıkan enerjiden yola çıkarak, 400-500 kilo TNT ya da 300-350 kilo Semtex kullanıldığı tahmininde bulunmuştu.

Sabotajdan 2 ay önce NATO'nun Baltık Denizi'nde gerçekleştirdiği Baltops 22 tatbikatında patlayıcıların boru hattına yerleştirildiği iddiası da ortaya atılmıştı.

ABD'li araştırmacı gazeteci Seymour Hersh, şubatta konuyla ilgili yayımladığı haberde, patlayıcıların ABD tarafından Haziran 2022'de Baltık Denizi'nde yapılan Baltops 22 tatbikatı sırasında yerleştirildiğini öne sürmüştü. Hersh'in haberinde, boru hattının ABD Başkanı Joe Biden'ın doğrudan talimatıyla uzaktan kumanda kullanılarak patladıldığı iddiası da yer almıştı.

Zaman içinde gündemden düşen Kuzey Akım sabotajına ilişkin iddialar, Hersh'in haberinin ardından yeniden konuşulmaya başlanmıştı.

Savcı Ljungqvist, "Koşulsuz olarak çalışıyoruz, her taşın altın bakıyoruz ve hiçbir şeyi şansa bırakmıyoruz. Umudumuz bu suçu kimin işlediğini ortaya çıkarabilmek ama bu şartlar altında bunun zor olacağını söylemeliyim" ifadelerini kullandı.


Independent Türkçe, The Guardian, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU