Pasifik'te gerginlik artıyor: Çin, sularına "hukuksuz" giren ABD savaş gemisinin dışarı itildiğini iddia etti

ABD donanmasıysa iddiaları reddetti

USS Milius, 1995'te ABD donanmasına katılmıştı (Reuters)

Çin ordusu, ABD donanmasına ait güdümlü füze taşıyan savaş gemisinin "hukuksuz" şekilde Güney Çin Denizi'ne girdikten sonra dışarı itildiğini öne sürdü. Washington ise iddiaları yalanladı.

Çin ordusundan bugün yapılan açıklamada, USS Milius adlı muhribin Paracel adaları civarındaki bölgeye Pekin yönetiminden izin almadan giriş yaptığı savunuldu.

Güney Harekat Komutanlığı sözcüsü Tian Junli, ABD donanmasına ait geminin bu hamleyle bölgedeki barış ve istikrara zarar verdiğini de iddia etti.

Öte yandan ABD donanmasının 7. Filosu'ndan yapılan açıklamadaysa iddialar reddedildi.

Açıklamada, USS Milius'un Güney Çin Denizi'nde rutin faaliyetlerini sürdürdüğü ve bölgeden uzaklaştırılmadığı savunuldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Paracel adaları, Güney Çin Denizi'nde 7 kilometrekarelik alana yayılmış 130'a yakın küçük mercan adası ve resiften oluşuyor.

Pekin yönetimi, kontrol noktaları ve askeri karargahlar kurduğu adaların denetimini fiiliyatta elinde tutsa da Tayvan ve Vietnam da bölgede hak iddia ediyor.

Paracel adaları açıklarında temmuzda da benzer bir olay yaşanmıştı.

Çin ordusu, bölgeye "hukuksuz" şekilde giren ABD donanmasına ait bir muhribin dışarı çıkarıldığını öne sürmüştü. ABD ise açıklamanın gerçeği yansıtmadığını iddia etmişti.

Pasifik'te son dönemde Washington ve Pekin arasındaki gerginlik tırmandı.

ABD donanması yakın zamanda Doğu Çin Denizi, Güney Çin Denizi ve Filipin Denizi'nde farklı tatbikatlar gerçekleştirdi.

Ayrıca AUKUS anlaşması kapsamında Avustralya'nın ABD'den nükleer denizaltı almayı kararlaştırması da Pekin'in tepkisini toplamıştı. 2030'da teslim edilmesi beklenen denizaltıların yüksek menzilli sistemleri sayesinde Avustralya'nın Çin kıyılarını vurabilecek füzelere sahip olacağı bildirilmişti.

Çin ise bunun Soğuk Savaş zihniyetini yansıttığını belirterek, bölgedeki barış ve istikrara zarar vereceğini savunmuştu.
 


Bölgedeki gerginlik Tayvan meselesi nedeniyle de artmıştı. Ağustosta dönemin ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Taipei ziyaretinin ardından Pekin, Tayvan üzerinde füze atışları da dahil yoğun askeri tatbikatlar düzenlemişti. ABD Başkanı Joe Biden ise Çin'in saldırması halinde Tayvan'ı savunacaklarını birçok kez dile getirmişti.

Japonya Başbakanı Fumiyo Kişida da ocakta G7 zirvesindeki konuşmasında, "Tayvan'ın sıradaki Ukrayna olabileceği" uyarısında bulunmuştu. Amerikan General Mike Minihan da ocaktaki açıklamasında "2025'e kadar Çin'le savaşabiliriz" demişti.

Pekin yönetimi, "tek Çin" ilkesini benimseyerek Tayvan'ın kendi topraklarının parçası olduğunu savunuyor. Tayvan ise bunu reddederek bağımsızlık arayışını sürdürüyor.



Independent Türkçe, Guardian, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU